Spremanje na pravi način

Podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom, ako ne napravite jednu stvar

Image
Foto: Thinkstock

Najveći problem nije ni podgrijavanje, nego način na koji je riža pohranjena nakon što je prvi put prokuhana

30.3.2017. u 12:45/ Život i stil

Ako niste dosad znali, sad obratite pozornost. Ponovnim grijanjem riže možete dobiti težak slučaj trovanja hranom. Nije problem podgrijavanje, nego način na koji je riža pohranjena nakon što je prvi put prokuhana.

Nekuhana riža u sebi često ima spore Bacillus cereus (koje se brzo reproduciraju) - aerobnih, sporogenih mikroorganizama - koje mogu preživjeti i nakon što je riža kuhana.

Ako ostavite rižu na sobnoj temperaturi nakon kuhanja, spore se mogu pretvoriti u bakterije, koje se množe i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev. Što duže kuhana riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da će se to dogoditi. Znači - morate što prije skladištiti rižu na pravi način ako ju želite poslije podgrijati.

Kako smanjiti mogućnost trovanja hranom?

Poslužite rižu odmah nakon kuhanja i ostatke što prije ohladite. Preporuka je unutra jednog sata. Potom ju možete držati u hladnjaku prije ponovnog zagrijavanja, ali ne duže od jednog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
gasilo ga 80 vatrogasaca

Planula sušilica rublja. Majka i sedmero djece ugušili se u požaru u Francuskoj

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba