iznenađeni?

Mikrobiolozi tvrde: kuhinjska daska za rezanje prljavija je od zahodske daske

Image
Foto: Thinkstock

Opasnost se krije se u kuhinji, a ne u WC-u. Na kuhinjskoj dasci za rezanje puno je više bakterija, nego na zahodskoj. Među njima je i uoprna E.coli...

26.3.2018. u 10:13/ Život i stil

Na kuhinjskim daskama za rezanje ima više čak 200 puta više bakterija, nego što ih je na zahodskoj dasci, tvrde američki mikrobiolozi. Razlog tome je što se svi bojimo zahodske daske i puno češće ju dezinficiramo, nego što to činimo s kuhinjskom daskom ili bilo čim drugim u kući. 

"Prije ćete umrijeti od nezdrave hrane i nekretanja, nego do WC daske", objašnjava David Ropeik, stručnjak za percepciju rizika. Bakterije teško preživljavaju na suhoj, hladnoj i plastičnoj površini kakva je WC daska.

Nadalje, na tijelu (konkretno stražnjem diejlu bedra kojim sjedate na dasku) mora postojati rana kako bi baketrija uđla u tijelo, kažu mikrobiolozi. No dodaju, ipak treba biti oprezan. Opasnost se krije u prljavim rukama te je izuzetno važno prati ih nakon odlaska na WC.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Zbog čega se onda toliko bojimo zahodskih školjki? "Riječ je o psihološkom faktoru... Zamislite da uđete u zahod, WC papir stoji na podu, a na dasci je kap urina. Ovaj nas prizor suočava s gubitkom, u ovom slučaju, zdravlja. Kada to vidimo, potencijalno loš ishod se emocionalno povećava pa strahujemo za zdravlje zbog zaraze i to nam je puno važnije, nego olakašti mjehur. Nije nam ni bitno koliko su mali izgledi za dobivanje infekciej", kaže Ropeik. 

No, rizik ipak postoji.

Naime, ranija studija pokazala je da salonela može u zahodima preživjeti čak i četiri tjedna nakon što je nakon proljeva. Želučani virus se također može 'pokupiti' preko zaodske školjke u koju je netko povraćao. Na čak 3,3 posto bolničkih WC školjki pronađen je zlatni stafiloko...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, higijena je izuzetno važna - perite ruke, no strah od javnih WC-a je iracionalan.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba