više komuniciraju

Liječnicama pacijenti manje umiru jer se žene više drže kliničkih smjernica od liječnika

Image
Foto: Thinkstockphotos

Neka su ranija istraživanja upućivala na to da liječnice pružaju kvalitetniju medicinsku skrb, ali dosad se nije istraživalo ima li spol liječnika utjecaj i na klinički ishod liječenja

28.12.2016. u 7:40/ Hina

Manja je vjerojatnost da će pacijenti biti ponovo hospitalizirani ili da će umrijeti ako ih liječe liječnice, pokazalo je američko istraživanje. 

Neka su ranija istraživanja upućivala na to da liječnice pružaju kvalitetniju medicinsku skrb, ali dosad se nije istraživalo ima li spol liječnika utjecaj i na klinički ishod liječenja.

Znanstvenike s bostonskog fakulteta za javno zdravlje na takvu su studiju motivirala ranija istraživanja koja su pokazala da se liječnice više drže kliničkih smjernica od liječnika te da više komuniciraju s pacijentima, prenosi portal Medical News Today.

Ispitali su slučajeve milijun korisnika američkoga nacionalnog zdravstvenog osiguranja Medicarea starijih od 65 godina koji su bili na bolničkom liječenju od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražili su povezanost između spola liječnika i mortaliteta pacijenata u 30 dana, odnosno koliko ih je umrlo u 30 dana od primitka u bolnicu te stopu vraćanja na bolničko liječenje u istome roku (odnosno jesu li pacijenti ponovo završili u bolnici nakon otpuštanja).

Kada su podatke prilagodili karakteristikama pacijenata, težini bolesti i isključili iz istraživanja jedinice intenzivnog liječenja (kako bi isključili mogućnost da liječnici češće rade s teže bolesnim pacijentima) pokazalo se da je vjerojatnost smrtnog ishoda kod pacijenata koje su liječile liječnice bila manja za pet posto. Jednak je postotak zamijećen i u slučaju ponovnog primanja pacijenata u bolnicu u odnosu na pacijente što su ih liječile njihove muške kolege.

Upravo se čita

Image
obrat u slučaju 'kokain'

Sakoman priznao da je policija u pravu: 'Sin je izmislio priču radi mame'

Rezultati su bili konzistentni i u različitim bolestima i u njihovoj težini.

"Razlika u mortalitetu nas je iznenadila. Spol liječnika bio je osobito važan kod najtežih pacijenata. Rezultati upućuju na to da moguće razlike u načinu liječenja kojemu pribjegavaju liječnici, odnosno liječnice mogu imati važne kliničke posljedice", kazao je voditelj istraživanja Yusuke Tsugawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmatrajući dokaze prijašnjih studija, autori ovo istraživanja postavljaju hipotezu po kojoj su liječnici skloniji nepotrebim rizicima u liječenju te su previše samouvjereni kada su posrijedi njihove sposobnosti u rješavanju problema.

Suprotno tome, liječnice su manje plaćene od liječnika i manja je vjerojatnost da će biti promovirane.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Jama Internal Medicine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba