Poništili predrasude

Liječnici potvrdili: Ispijanje kave ima brojne pozitivne učinke

29.9.2014. u 19:20/ RTL

Prema količinama popijene kave, hrvatskim bi građanima današnji Međunarodni dan kave trebao biti nacionalni praznik - gotovo nema osobe koja ne popije barem jednu kavu na dan, a na godinu jedna osoba u prosjeku popije više od pet kilograma kave. I najnovije preporuke liječnika, kavi idu u prilog.

Slađa s hladnim mlijekom, omiljena je kava gospođe Elvire, a prema broju ispijenih šalica prava je rekorderka. Naime, Elvira priznaje kako dnevno popije čak 10 kavi!

''I ništa mi nije, baš mi je fina'', tvrdi Elvira.

Šalica crna kave pokreće energiju, a i poziv je na druženje - i dok se jedni uz kavu razbuđuju, mršave ili tjeraju san, Suzana samo uživa u okusu.

"Nažalost ne djeluje, stalno se tješim da će me razbuditi, ali ne, dakle samo uživam u čistoj finoj kavi", tvrdi Suzana Majstorović iz Nove Gradiške.

Nagrađivani barist Nik Oroši vrhunski je poznavatelj kave i dobro zna što vole hrvatski građani.

"Najviše naručuju kavu s mlijekom, kapučino, onda espreso."

Za dobru kavu najvažnija je dobra sirovina. Treba je znati pripremiti, ali i popiti, a u tome domaći kavoljupci i nisu neki majstori iako je često i satima ispijaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad malo padne temparatura, nekakvih tridesetak sekundi pa može i više, ne baš odmah i ne nakon tri sata."

U kavi nesmetano uživa i savjetnica za bolničku prehranu - i ne smatra je porokom. Naprotiv, preporučuje dvije do četiri šalice na dan. 

"Espreso je trideset mililitara, a turska otprilike deci, deci i pol i možemo reći da bi bilo idealno popiti dvije kave na dan, ali istraživanja pokazuju da do četiri nije štetno za zdravlje", tvrdi Eva Pavić, savjetnica za bolničku prehranu KBC-a Zagreb.

Mnogi piju kavu ne znajući da si time pomažu u prevenciji Alzhajmerove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

"Nije dobra jedino u slučaju da imate gastritis, osoba koje imaju povišeni krvni tlak, na oprezu trebaju biti i trudnice, dojilje i tinejdžeri."

Svi oni uplašeni pričama o njezinoj štetnosti, mogu je piti bez grižnje savjesti i započeti dan upravo s kavom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veoma tražen

Aspirin kao dobra prevencija raka?

Više s weba