borac na tanjuru

Luk tjera suze na oči, tjera ljude od nas, ali i bolesti. Znate li koji je najzdraviji?

Image
Foto: Thinkstock

Nedavna studija pokazala je kako jedna vrsta luka posebno obiluje antioksidansima koji čuvaju naš imunitet

19.10.2017. u 11:43/ Život i stil

Luk je jedna od zdravijih namirnica u našoj prehrani. Jača imunitet, čisti krv od toksina i ima atikancerogeno djelovanje na organizam. Tjera suze na oči i tjera ljude od nas, ali što je to s obzirom na ono što nam daje. Kako ne biste otjerali prijatelje, neka i oni jedu luk s vama :)

U svakom slučaju koji god luk jeli, dobro ćete činiti, no jedan je ipak zdraviji od ostalih. Riječ je o ljubičastom luku. Nedavna studija objavljena u časopisu Food Research International otkriva kako je ljubičasti luk najučinkovitiji protiv stanica raka, a razlog tome su antioksidansi kvercetin i antocijanin kojima obiluje.

Antocijanin je element koji voću i povrću daje boju. Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna susptanca, najaktivniji bioflavonoid (pigment).

Stari Egipćani vjerovali su kako koncentrični krugovi luka simboliziraju vječnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba