drugo stanje

Magnezij - esencijalni mineral važan za zdravlje trudnice i bebe

Image
Foto: Thinkstock

Manjak magnezija u organizmu je teško definirati, no vrlo je važno imati ga dovoljno kako ne bi došlo do komplikacija u trudnoći

Magnezij je četvrti esencijalni mineral, po količini, u ljudskom organizmu. Polovina količine se nalazi u kostima, a druga polovina u mišićima i mekim tkivima. Manje od 1 % ukupne količine nalazimo u krvi. Istraživanja su pokazala da 75 % Amerikanaca ne unosi dovoljnu količinu magnezija.

Na količinu magnezija utječu mnogi faktori u načinu života (loša prehrana, pretjerani unos alkohola, lijekovi - diuretici, niski udio magnezija u hrani). Manjak magnezija u organizmu se manifestira slabim apetitom, mučninama, povraćanjem, umorom, grčevima. Manjak može biti povezan i s pojedinim kroničnim oboljenjima (Chronova bolest, enteritis). Manjak magnezija u organizmu je teško definirati. On je unutarstanični kation, tako da njegova koncentracija u krvi nije mjerilo njegova statusa. Međutim, nedostak se definira pri serumskim koncentracijama ispod 1.8 mg/dL. Magnezij sudjeluje u sintezi proteina, proizvodnji stanične energije i njezinoj pohrani, rastu stanica i razmnožavanju, sintezi DNA i RNA. Odgovoran je za metabolizam kostiju, živčani prijenos podraženost srčanog mišića, neuromuskulatorni podražaj, mišićne kontrakcije, krvni tlak. Magnezij također ima ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i inzulina. Primjenjuje se kod mnogih indikacija. Za pojedine od njih postoji veliki broj znanstvenih istraživanja, dok za neke postoji manji broj.

Magnezij i trudnoća

Ako govorimo o primjeni magnezija za vrijeme trudnoće, najčešće se upotrebljava u liječenju eklampsije i preeklampsije, i to magnezij sulfat. Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja je karakterizirana visokim krvnim tlakom, naticanjem (nastanak edema) i prisutnošću proteina u mokraći. Javlja se, uglavnom, u drugoj polovini trudnoće, a može biti blaga i teška. Eklampsija je blaži oblik preeklampsije koji obuhvaća blaža povišenja krvnog tlaka, uz blage edeme, ali teži oblici mogu dovesti do poremetnje u funkciji jetre i bubrega. Magnezij sulfat se u takvim stanjima vrlo uspješno primjenjuje intravenozno ili intramuskularno.

Primjena magnezij hidroksida (magnezijevog mlijeka) je učestala pri zatvoru. Iako većina istraživanja nije potvrdila tu djelotvornost, praktična upotreba je pokazala drugačije rezultate. To upućuje na činjenicu da se rezultati istraživanja ne moraju uvijek preklapati s praktičnom primjenom. 

Magnezij je još moguće primijeniti i zbog održavanja optimalne gustoće kostiju. Povećan unos magnezija ima dokazan pozitivan učinak na smanjenje nastanka metaboličkog sindroma.

Uobičajena je primjena magnezija kod pojave grčeva u nogama, što su istraživanja i potvrdila. U tu se svrhu najčešće primjenjuj citrat ili laktat.

Preporučena dnevna doza za magnezij iznosi oko 350 mg dnevno, ali može biti i veća, ako je potrebno, u pojedinim stanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba