no bolje je ne piti

Malo alkohola u prvom tromjesečju trudnoće neće naškoditi bebi?

Image
Foto: Pexels

Mnoge žene se zabrinu kad otkriju da su trudne jer su, ne znajući za drugo stanje, pile alkohol

10.7.2019. u 7:30/ Život i stil

Opće je poznato da trudnice ne smiju piti alkohol jer može izazvati brojne probleme i za majku i za dijete. No, može se dogoditi da žena ne zna da je trudna pa uživa u čaši vina. piva ili pak nečeg žestokog nakon večere.

Koliko je zapravo alkohol štetan za plod? Prema najnovijoj harvardskoj studiji koja je objavljena u časopisu Obstetric and Gynaecology male količine alkohola u prvom trimestru trudnoće nisu opasne za bebu. 

Znanstvenici su usporedili porođaje i zdravlje djece 5,628 majki koje su po prvi put rodile između 2004. i 2011. Polovica tih žena je konzumirala alkohol u prva tri mjeseca trudnoće. 19 posto ih je reklo su pile alkohol prigodničarski, 20 posto konzumiralo je tri do četiri pića tjedno, a 15 posto žena reklo je da je pilo više od sedam alkoholnih pića na tjedan dok su bile trudne.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Stopa prerano rođene djece, niske porođajne težine i preeklampsije nije se razlikovala kod žena koje su pile i onih koje nisu pile alkohol, zaključak je harvardske studije.

Danska studija iz 2010. imala je slične rezultate. Pokazala je da male količine alkohola nisu utjecale na razvoj bebe. No, unatoč ovakvim rezultatima znanstvenih istraživanja, liječnici će ipak savjetovati trudnicama da izbjegavaju alkohol tijekom trudnoće i dojenja.

Pretjerana konzumcija alkohola u trudnoći može uzrokovati fetalni alkoholni sindrom (FAS) kod novorođenčadi. Novorođenčad s fetalnim alkoholnim sindromom ima premalu porođajnu težinu, malenu glavu (što ukazuje na slab razvoj mozga), spljošteno lice, probleme sa srcem teb brojne druge zdravstvene poteškoće. 

Pročitajte još:

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba