Rijetki oblik tumora

Mama primijetila 'bijeli sjaj' u kćerinom oku na fotografiji i spasila joj život

Image
Foto: Thinkstock

Retnoblastoma je rijetki oblik tumora mrežnice koji se često razvija u ranom djetinjstvu. Prvi znak je upravo bjelina u zjenici, tzv. refleks mačjeg oka

16.12.2016. u 8:30/ Sanja Miler

Tyraah Bell-Lama iz Velike Britanije imala je samo osam mjeseci kad su je roditelji odveli doktoru zbog bijelog sjaja iza oka. Njezina majka, 27-godišnja Jade Bell, primijetila je sjaj na obiteljskoj fotografiji.

Odmah je poslana u bolnicu gdje je, nakon krvnih pretraga i snimaka, par dana prije Božića, otkriveno da ima retinoblastom, rijetki tumor koji je smrtonosan ako se ne otkrije na vrijeme. To je oblik tumora mrežnice koji se često razvija u ranom djetinjstvu. Prvi znak je upravo bjelina u zjenici, tzv. refleks mačjeg oka.

Par tjedana nakon dijagnoze, Tyraah počela je prvi od šest ciklusa kemoterapija. Uspjela je pobijediti tešku bolest. Mala djevojčica je stalno bila u bolnici i nuspojave su bile strašne, ali je sad sretna, zdrava dvogodišnjakinja, prenosi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Retinoblastom pogađa samo jedno oko i Tyraah sada nema potpuni vid na desnom oku, ali ga liječnici pokušavaju 'ojačati' pokrivajući lijevo oko kad je vani. Dva najčešća simptoma su obično bijeli odraz iz zjenice i strabizam. 

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Obratite pažnju kad sljedeći put fotografirate dijete. Upalite bljeskalicu i, ako se na svim fotografijama vidi bijeli sjaj u jednom oku, javite se pedijatru. Retinoblastom je vrsta tumora kod kojeg je važna rana dijagnoza.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba