zanimljivi rezultati studije

Manjak seksa jedan od faktora preuranjene menopauze?

Image
Foto: Pexels

Seksualna aktivnost utječe na hormonalno stanje žena, odnosno na ulazak u menopauzu, tvrde znanstvenici

23.1.2020. u 13:36/ Život i stil

Žene koje imaju spolne odnose jednom tjedno, u manjem su riziku za 28 posto da uđu ranije u menopauzu, od žena koje ih imaju jednom mjesečno ili rjeđe, pokazalo je istraživanje provedeno na gotovo 3000 žena u SAD-u.

Rezultati, objavljeni u časopisu Royal Society Open Science, demantirali su prethodna otkrića da je udaja za muškarca ili izloženost muškim feromonima utjecala na vrijeme menopauze, za koju autori kažu da je uvelike povezana s genetikom.

"Povećana seksualna aktivnost  smanjuje rizik od preuranjene menopauze", kaže autorica studije Megan Arnot za portal Health.com.

Image

seks

Foto: Thinkstock
Image

seks

Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda postoji trenutak u životu kada je bolje prestati ovulirati i usmjeriti energiju u nešto drugo, ako ne planirate imati dijete (s obzirom da nemate partnera, odnosno seksualnih odnosa)", objašnjava autorica. Na početku studije žene koje su u njoj sudjelovale u prosijeku su imale 45 godina.

Tijekom desetogodišnjeg perioda one su bilježile svoju seksualnu aktivnost i hormonalne promjene. 45 posto ispitanica ušle su u menopauzu u 52. godini. One koje su imale seksualne odnose na tjednoj razini i češće bile su u 28 posto nižem riziku da ranije uđu u menopauzu.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

​​"Ako ove rezultate tumačimo iz perspektive fizičke aktivnosti i forme, postoji mogućnost da u tijelu postoji seksualni signal, odnosno poruku kako je i dalje spremno na trudnoću", dodaje Arnot.

"Tijekom ovulacije imunološka funkcija je oslabljena, a tijelo podložnije bolestima. Ako nema seksa, a time ni mogućnosti za trudnoću, tada nema smisla niti ulagati energiju u ovaj 'skupi' proces, osobito ako postoji bolji način da ju iskoristimo", zaključuje autorica studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba