I koji su uzroci

Manjak vitamina E: kako ga prepoznati?

Image
Foto: Thinkstock

Ljudsko tijelo treba vitamin E kako bi normalno funkcioniralo - i to ga čini esecijalnim vitaminom. Kako prepoznati manjak vitamina E?

30.7.2018. u 15:28/ Život i stil

Vitamin E je topljiv u mastima, što znači da zahtijeva da se masti iz prehrane dobro apsorbiraju. Vitamin E uglavnom se pohranjuje u jetri prije puštanja u krvotok. Nedostatak je rijedak i najčešće rezultat drugog stanja. 

Vitamin E javlja se u osam kemijskih oblika. Testom krvi, liječnik može saznati koliko svakog oblika osoba ima. Koristeći ove informacije, može odrediti koja je ukupna razina vitamina E kod osobe.

Normalna razina je obično u rasponom od 5.5 - 20 mg po litri (mg / L). Normalni raspon može biti različit za dojenčad i djecu mlađu od 17 godina. Kada odrasla osoba ima manje od 4 mg/L vitamina E u krvi, oni obično je potreban dodatak prehrani.

Znakovi i simptomi manjka vitamina E

Niska razina vitamina E može dovesti do:

 • Slabost mišića: Vitamin E bitan je za središnji živčani sustav. To je među glavnim antioksidansima tijela, a nedostatak rezultira oksidativnim stresom, što može dovesti do slabosti mišića
 • Poteškoće u koordinaciji i hodanju: Nedostatak može uzrokovati razbijanje određenih neurona koji mogu štetiti njihovoj sposobnosti prijenosa signala
 • Utrnulost i trnci: Oštećenje živčanih vlakana može spriječiti da živci prenose signale pravilno, što rezultira tim senzacijama, koje se nazivaju i periferna neuropatija
 • Pogoršanje vida: Nedostatak vitamina E može oslabiti receptore svjetlosti u mrežnici i drugim stanicama u oku. To može dovesti do gubitka vida tijekom vremena.
 • Problemi s imunološkim sustavom: Neka istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina E može inhibirati imunološke stanice. Starije odrasle osobe mogu biti posebno izložene riziku

Slabost mišića i poteškoće s koordinacijom su neurološki simptomi koji ukazuju na oštećenja centralnog i perifernog živčanog sustava. Periferni sustav je mreža živaca koji se nalaze izvan mozga i leđne moždine. Ti neuroni šalju poruke cijelim tijelom.

Središnji živčani sustav komunicira između mozga i leđne moždine. Oblozi neurona većinom su sastavljeni od masti. Kada tijelo ima premalo vitamina E, sadrži manje antioksidansa koji štite te masti i živčani sustav.

Mogući uzroci manjka vitamina E

Genetika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak vitamina E često se javlja u obitelji. Učenje o obiteljskoj povijesti može olakšati dijagnozu nekih rijetkih, naslijeđenih bolesti. Dvije od tih bolesti, kongenitalna abetalipoproteinemija i obiteljski izolirani nedostatak vitamina E, kronični su i rezultiraju ekstremno niskim razinama vitamina E.

Medicinski uvjeti

Nedostatak vitamina E također može biti rezultat bolesti koje jako smanjuju apsorpciju masti. To je zato što tijelo zahtijeva masnoće da apsorbira vitamin E pravilno.

Neke od tih bolesti uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

 • kronični pankreatitis
 • celijakija
 • kolestatska bolest jetre
 • cistična fibroza

Nedostatak je također uobičajen kod novorođenčadi i beba rođenih prerano, koji imaju niže porođajne težine i manje masti.  Nedostatak vitamina E kod prijevremeno rođenih beba može dovesti do hemolitičke anemije koja uništava crvene krvne stanice.

Vitamin E u prehrani

Vrlo je malo vjerojatno da osoba ima nisku razinu vitamina E, osim ako nema neku kroničnu bolest, genetsko stanje ili prehranu koja je izuzetno niska u mastima. Za druge, dodatak obično nije neophodan.

Vitamin E je bogat u raznovrsnoj hrani. Tijelo ga ne može proizvesti, pa se mora dobiti iz prehrane ili dodataka.

Hrana koja sadrži vitamin E uključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • biljna ulja, kao što je pšenično ulje, ulje kikirikija i maslinovo ulje
 • orasi, sjemenke
 • cjelovite žitarice
 • mlijeko
 • većina povrća, uključujući špinat, bob, crvene paprike i avokado

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba