Terapeutski učinci

Marihuana: za neke lijek, za neke ovisnost - gdje je istina?

Image
Foto: Thinkstock

Marihuana olakšava bolove kod teških stanja, ublažava mučnine, dovodi do kreativnosti, smanjuje prometne nesreće i poboljšava san

8.12.2017. u 14:45/ Život i stil

U ljudskom tijelu postoje receptori koje su znanstvenici kreativno nazvali CB1 i CB2. Njihova svrha je da reagiraju na kanabis i to tako da je CB1 odgovoran za osjećaj užitka, dok CB2 proizvodi terapeutski učinak marihuane. 

Unatoč upozoravanju stručnjaka da uzimanjem marihuane otvarate put težim ovisnostima, poput ovisnosti o kokainu ili heroinu, u zadnje vrijeme se čuju drugačija mišljenja kako učestalije uzimanje marihuane ne povlači za sobom uporabu težih droga. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

O marihuani ne možemo govoriti kao o lijeku u pravom smislu te riječi. Neki sastojci ove lake droge djeluju na smanjivanje simptoma nekih bolesti, no mora se uzimati u ograničenim i propisanim količinama

Image

biljke na k

Foto: Pixabay
Image

biljke na k

Pixabay

(Foto: Pixabay)

Marihuana kao lijek sadrži nekoliko spojeva koji su se pokazali korisnima u liječenju različitih bolesti, odnosno stanja. Oralni kanabinoidi značajno smanjuju povraćanje i mučninu uzrokovanu kemoterapijom kod bolesnika koji boluju od raka, olakšava bolest kod multiple skleroze, umanjuje simptome poremećaja spavanja, pomaže bolesnicima s kroničnim bolovima, pomaže kod fibromilagije, uspješna je kod bolesnika sa sindromom obstruktivne apneje, tj. prestanka disanja u snu.

Akutna uporaba marihuane poboljšava plućni kapacitet, djeluje kod sindroma anoreksije i kaheksije uzrokovane rakom. Ljekovita je u problemima s crijevima, epilepsijomolakšava Parkinsonovu bolest, Huntingtonovu bolest, shizofreniju i psihoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazi za većinu ovih pozitivnih svojstava marihuane nisu znanstveno dokazani, ali postoje slučajevi koji potvrđuju pozitivan utjecaj. Do sada niti kod jedne bolesti nije dokazano terapijsko djelovanje marihuane u smislu liječenja same bolesti, već njeno blagotvorno djelovanje u smanjenju nekih od simptoma bolesti kod oboljelih.

Marihuana se u ovim slučajevima primjenjivala kao dodatna terapija tamo gdje primjenjeni lijekovi nisu pomogli. Bez obzira na ljekovitost, marihuana se ipak tretira kao droga i ilegalna je, osim one medicinske koja se može nabaviti putem recepta.  

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čaj od banane

Mnogi ljudi piju napitak od kuhane banane: Evo o čemu se radi i trebate li ga isprobati

Više s weba