ABCDE metoda

Melanom: iako je rijedak, vrlo je opasan i važno je pregledavati se

Image
Foto: Thinkstock

Opekotine od sunca od djetinjstvu, korištenje solarija i bilo kakvo pretjerano izlaganje UV zrakama, povećava rizik od melanoma

30.5.2018. u 14:00/ Život i stil

Melanom je vrsta raka kože koja počinje u stanicama koje proizvode pigment kože, nazvane melanociti. Ove stanice čine melanin, koji je odgovoran za boju kože, očiju i kose.

Samo oko dva posto svih rakova kože je melanom. Iako je rijedak, vrlo je opasan - od svih vrsta raka kože, melanom je najsmrtonosniji. Dok se muškarcima obično dijagnosticira u 60-im godinama, žene mogu dobiti melanom u bilo kojoj dobi, uz povećanje rizika na temelju obiteljske povijesti i količine izloženosti suncu

Uzroci i čimbenici rizika

Izlaganje ultraljubičastim zrakama Sunca, UV zračenju, vodeći je uzrok melanoma. Zbog izlaganje melanocita sunčevoj svjetlosti, može doći do veće proizvodnje melanina, koji onda raste izvan kontrole i može preći u tumor.  Opekotine od sunca od djetinjstvu, korištenje solarija i bilo kakvo pretjerano izlaganje UV zrakama, povećava rizik od melanoma. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tumor često nastaje iz postojećeg madeža ili počinje kao lezija koja liči na madež. Melanom također češće napada ljude svijetlije puti jer ako imate manje pigmenta u koži - manja je zaštita od UV zračenja.

Melanom se najčešće pojavljuje na područjima tijela koji su izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti, poput ruka, noga, glave i lica. Ipak, melanom se može stvoriti bilo gdje na tijelu gdje postoji melanin, uključujući oči i tanko crijevo.

Jedna vrsta melanoma, nazvana akralni lentiginozni melanom, može se pojaviti kao crna ili smeđa obezbojenost na tabanima stopala, ispod noktiju ili na dlanovima ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melanom se može pojaviti u područjima tijela s malo ili nimalo izloženosti suncu, pa se smatra kako kombinacija genetskih i okolišnih čimbenika - uključujući izlaganje UV zračenju - može dovesti do melanoma.

Koji su simptomi melanoma

Prvi znakovi su madež neobičnog oblika ili promjene na madežima. Madež koji je asimetričnog oblika, ima grubu površinu, nejednake je boje, veći od 5 milimetara promjeru i promijenio se u izgledu, može biti znak melanoma. Madež koji krvari ili svrbi također je znak upozorenja.

Postoji jednostavan način na koji možete zapamtiti koje promjene treba pratiti. ABCDE metoda: A - asimetrija, B - rubovi (border), C - boja (colour), D – promjer(diameter) i E – razvoj (evolution).

Dermatolozi mogu napraviti preglede od glave do pete kako bi pronašli nepravilne madeže, no najsigurniji način dijagnosticiranja melanoma biopsija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
rasla i zbog inflacije

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od 1534 eura

Liječenje melanoma 

Melanom često ima dobru prognozu kada je rak rano otkriven. Ako se lezija nije proširila izvan površine kože, jednostavna operacija može biti dovoljna za liječenje raka.

Osobe s dijagnozom lokalnog melanoma imaju petogodišnju stopu preživljavanja od 91,7 posto. Srećom, 84 posto slučajeva melanoma se dijagnosticira u ovoj fazi. Međutim, ako se melanom širi na druge dijelove tijela, može biti teži za izliječiti. 

Ako je dubina veća od 1 milimetra, liječnici mogu napraviti biopsiju senzornog čvora, koja koristi boju kako bi vidjela je li tumor proširio na sustav limfnih čvorova. Ako osoba ima melanom, liječnici će također provjeriti glavu i prsa osobe.

Ljudi čiji se melanom proširio izvan kože mogu zahtijevati kemoterapiju, zračenje ili biološku terapiju za liječenje raka. Tradicionalna kemoterapija ne radi dobro za melanom, ali mnogi pacijenti koriste interferon, protein koji pomaže imunološkom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži ( sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti  pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom (zaštitne kreme, zaštitna odjeća, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu od 10.00 - 16.00 sati).

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba