Utječe na kvalitetu života

Menopauza pogoršava simptome reumatoidnog artritisa

Image
Foto: Thinkstock

Novo američko istraživanje pokazuje da je kod žena koje pate od reumatoidnog artritisa uočeno značajnije pogoršanje funkcija nakon menopauze

30.1.2018. u 7:27/ Hina

Nakon proučavanja 8189 žena s reumatoidnim artritisom znanstveni tim sa sveučilišta u Nebraski otkrio je da su žene u premenopauzi imale sporiji gubitak funkcija od onih koje su bile u postmenopauzi.

Fizičke funkcije važan su aspekt istraživanja pacijenata s reumatoidnim artritisom jer utječu na kvalitetu njihova života.

Kod žena se ta bolest javlja tri puta češće nego kod muškaraca i često se uočava značajnije propadanje funkcija i veća invalidnost no unatoč tome spolno uvjetovane razlike toga stanja nisu dobro proučene.

Image
Autoimune bolesti

Reumatoidni artritis: hrana koju biste trebali jesti jer smanjuje simptome

Image
Autoimune bolesti

Reumatoidni artritis: hrana koju biste trebali jesti jer smanjuje simptome

Ranija istraživanja pokazala su da se kod žena stanje mijenja vezano uz reproduktivne i hormonske 'događaje' poput rođenja djeteta. Tijekom trudnoće kod žena se bilježi manje epizoda artritisa ali zato nakon porođaja raste broj i intenzitet simptoma.

Slično, žene s ranijom menopauzom imaju veće izglede razviti reumatoidni artritis u usporedbi s onima kod kojih je menopauza normalna ili kasna.

Uzimajući u obzir te veze između hormonskih promjena ili reproduktivnih događaja i reumatoidnog artritisa kod žena znanstvenici su proveli istraživanje kako bi ispitali povezanost menopauze s funkcionalnim statusom kod žena s tim poremećajem.

Rezultati ukazuju na to da menopauza ima značajni utjecaj na opseg i tempo gubitka funkcija kod žena s reumatoidnim artritisom i povezana je s pogoršavanjem simptoma bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica istraživanja Elizabeth Molard čiji su rezultati objavljeni u časopisu Rheumatology kaže kako su potrebna daljnja istraživanja toga zašto se kod žena koje pate od te bolesti stanje ubrzano pogoršava nakon menopauze.

"Ne samo da to slabljenje funkcija izaziva patnje kod žena nego je i skupo kako za pojednice tako i za zdravstveni sustav u cjelini. Potrebno je ciljano istraživanje mehanizama koji povezuju te varijable s ciljem identificiranja mjera kojima se može održati ili poboljšati funkcija kod postmenopauzalnih žena s reumatoidnim artritisom".

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba