od kihanja do stresa

Mentalni poremećaji povezani su s alergijskim bolestima: Saznajte kojima najčešće

Image
Foto: Thinkstock

Iako izgleda kao nemoguća kombinacija, alergije mogu s vremenom dovesti do psihičkih problema

13.8.2018. u 10:30/ Život i stil

Prema posljednjim istraživanjima, atopijski dermatitis, peludna groznica i astma mogu biti povezani s povećanim rizikom od razvoja duševnih bolesti. Iako nevjerojatno zvuči da ove bolesti na bilo kakav način mogu biti povezane s psihičkim stanjem čovjeka, zaista mogu utjecati na emocionalna i kognitivna stanja. 

Voditelj istraživanja, doktor Nian-Sheng Tzeng, objasnio je zašto se uopće upustio u ovakav oblik istraživanja, piše Medical News Today: "Kao doktor, primijetio sam da pojedini pacijenti koji boluju od astme, atopijskog dermatitisa i peludne groznice često pate od emocionalnih problema. Htio sam raščistiti na koji su način ove alergijske pojave povezane s psihijatrijskim poremećajima", rekao je. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Doktor je zajedno sa svojim timom znanstvenika proučavao pacijente raznih godina kroz 15 godina. Zaključno, istraživanje je uključivalo 46 647 ljudi s alergijskim bolestima te njih 139 941 bez. 

Rezultati su potvrdno pokazali kako je 10,8 posto pacijenata s nekom od tri alergijske bolesti s vremenom razvilo psihički problem, najčešće stres ili depresiju

Znanstvenici smatraju da razlog tome može biti "psihologija češkanja". Osoba može osjetiti svrbež na koži samo ako misli na njega, a kod alergijskih reakcija svrbež može biti i više nego intenzivan. Stoga, grebanje "do krvi" može povećati anksioznost pacijenta.  

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba