OGLAS

Kronična bolest

Metastatski rak dojke: uz kvalitetnu terapiju žene mogu živjeti puno duže i kvalitetnije

Image
Foto: Krume Ivanovski

Najveći izazov s kojim se pacijentice s dijagnozom metastatskog raka dojke suočavaju jest izolacija

22.11.2017. u 13:45/ Sanja Miler

U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, u utorak 21.11.,održan je okrugli stol “Metastatski rak dojke - kraj izolacije”. Rak dojke i dalje je najčešći uzrok smrti zbog raka među ženama u Europi.U Hrvatskoj godišnje oboli 2400 žena, od čega 1/3 dobije dijagnozu metastatkog raka dojke.

Jedna od govornica na okruglom stolu bila je Doris Christiane Schmitt, specijalistica i trenerica u komunikaciji između liječnika i pacijenata. Po njenim riječima, najveći izazov s kojim se pacijentice suočavaju jest izolacija.


Image
Foto:
Image

Doris Christiane Schmitt

Liječnicima je najvažnije pričati o terapiji, a pacijenticama o bolesti, no i jednima i drugima teško je pričati o dijagnozi. Čak 42% onkologa navodi da pričanje s pacijenticama i otkrivanje dijagnoze ostavlja značaj emocionalni učinak na njih.

Kad pacijentice čuju dijagnozu metastaskog raka dojke, dolazi do emocionalnog vrtuljka: osjećaju strah, krivnju, anksioznost, depresiju, tugu i zbunjenost - naglašava Doris Christiane Schmitt. 

Image
Foto:
Image

Žene starije od 70. godina vrlo su rijetko uključene u tijek liječenja, terapiju i do kojih nuspojava će doći. Mlađe žene s višim obrazovanjem i pristupom internetu više su uključene u donošenje odluka o liječenju.

"Pretpostavke su da će unutar 25 godina, pojavnost raka diljem svijeta porasti za čak 40 do 50 posto i jedna od tri žene u Europi suočit će se s teškom dijagnozom. Zbog toga je jako važno da se liječnike uči kako prenijeti teške vijesti", poručila je psihologinja Schmitt.


Image
Foto:
Image

doc.dr.sc. Natalija Dedić Pavletić

Druga predavačica bila je doc.dr.sc. Natalija Dedić Pavletić, internistička onkologinja s KBC-a Zagreb. Objasnila je da je metastatski rak dojke rak stadija IV. što znači da se rak proširio na udaljene organe. Kod dijagnoze dijeli se na dvije grupe: 1. inicijalno metastatski, već kod dijagnoze i 2. sekundarno metastatski, što znači da se bolest proširila u udaljene organe nakon primarnog liječenja. 

Zahvaljujući razvoju medicine i najnovijim lijekovima, žene koje danas boluju od metastatskog raka dojke mogu živjeti dulje i kvalitetnije nego ikada prije i to zahvaljujući kvalitetnom liječenju, tj. terapijama koje su već dostupne u nekim zemljama svijeta, a nadamo se uskoro i u Hrvatskoj.

"Prva dijagnoza metastatskog raka dojke je kod 5-6 posto žena, ali će se rak dojke razviti u metastatski kod čak 1/3 bolesnica s vremenom. Stopa preživljavanja ovisi o nekoliko faktora, poput stadija pri dijagnozi. Medijan ukupnog preživljavanja jest dvije do četiri godine, ali mnoge žene žive puno duže, čak i do 18 godina nakon dijagnoze", rekla je dr. Dedić Pavletić.


Upravo se čita

Image
obrušio se na svinjogojce

Plenković: 'Imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar. Koji je njegov interes?'

Važna poruka jest da je metastatski rad dojke neizlječiva bolest, ali ne smijemo smetnuti s uma da on lagano postaje kronična bolest i pacijenti mogu preživjeti dugo godina. Ključ je u kvalitetnoj terapiji i novim, efikasnim metodama liječenja. Samo 2% donacija namijenjenih raku dojku ide istraživanjima metastaskog raka dojke i to bi zaista trebalo promijeniti. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba