ne zaboravite na cink

Mineral važan za trudnice: cink sprječava spontani pobačaj i prerani porod

Image
Foto: Thinkstock

Cink je iznimno važan za razvoj fetusa. Nedostatak cinka povisuje smrtnost fetusa uslijed češće pojave spontanih pobačaja i kongenitalnih anomalija

Cink ima važnu ulogu u mnogim biološkim funkcijama organizma poput sinteze proteina, diobe stanica i metabolizma nukleinskih kiselina. Iako je značajan manjak cinka u organizmu rijetka pojava, znanstvenici procjenjuju da čak 82 % trudnica ima nedovoljan svakodnevni unos.

Cink je iznimno važan mineral za rast i razvoj fetusa. In vivo istraživanja su pokazala da značajan nedostatak cinka povisuje smrtnost fetusa uslijed češće pojave spontanih pobačaja i kongenitalnih anomalija. Svi organi su zahvaćeni: malformacije srca, pluća, mozga, urogenitalni sustav, te koštani sustav. Istraživanja na životinjama su pokazala da nedostatak cinka u trudnoći ima dugotrajan učinak na rast, imunitet i metabolički status djeteta.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Niske serumske koncentracije cinka u trudnica su povezane s produženim porodom, preranim porodom, postporođajnim krvarenjima, smanjenom težinom novorođenčeta. Do danas se ne zna sa sigurnošću da li postoji mehanizam u trudnica koji mijenja omjer apsorpcije i ekstrecije cinka, u svrhu zadovoljavanja dodatnih potreba fetusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trudnice vrlo često, kroz svoju svakodnevnu prehranu, ne unose dovoljne količine cinka. Niske koncentracije cinka u plazmi dovode do smanjenog transporta putem placente, fetus se ne opskrbljuje dovoljnim količinama. Na temelju tih podataka UNICEF je dao preporuku za dodatnim unosom cinka u trudnica. 

Istraživanja o utjecaju primjene cinka u trudnoći su dokazala njegov pozitivan učinak na pojedine parametre. Primjena cinka (u dnevnoj dozi od 50 mg) dovodi po povećane koncentracije u serumu trudnice u kasnoj fazi gestacije. Također je, primjena cinka u trudnoći, dovela do smanjenja proljeva u djece između 6-13 mjeseci života. Istraživanja su pokazala da i primjena cinka smanjuje broj preranih poroda. Zabilježeno je da, dnevni unos veći od 30 mg, dovodi do povećanja tjelesne težine novorođenčeta.

Upravo se čita

Image
divljali pa vikali

Detalji tučnjave na Platku: BMW-om zapeli u snijegu pa napali HGSS-ovce, nastradala i žena

Opravdano je primjeniti cink u svrhu smanjenja broja preranih poroda, što je u današnje doba sve češća pojava, koja kao posljedicu ima veću pojavnost smrti nedonoščeta. Nedostatak cinka povisuje koncentracije hormona povezanih s preranim porodom, poput nižih koncentracija serumskog progesterona i prolaktina. Cink, također smanjuje nastanak infekcija, što dodatno pozitivno utječe na smanjenje preranog poroda. Osim pozitivnog učinka na imuno sustav i na smanjenje pojavnosti proljeva, postoji i određeni broj ispitivanja koja su pokazala utjecaj primjene cinka u trudnoći na razvoj živčanog sustava fetusa.

Do sada objavljena istraživanja potvrđuju neškodljivost primjene cinka u trudnoći, ali se ne preporučuju doze veće od 50 mg, jer može doći do poremetnje u apsorpciji bakra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba