sitna slova na deklaraciji

Mislite da jedete zdravo i pazite na liniju konzumirajući žitarice? Razmislite opet!

5.2.2016. u 18:09/ Nives Polovina Barun

Prije nego što navalite na dijetne žitarice i energetske pločice, dobro razmislite. Iako ih jedemo jer mislimo da tako pazimo na liniju, stručnjaci upozoravaju kako su upravo oni puni šećera i aditiva

Kako nam stiže proljeće, svi se već spremaju na silne dijete i upisuju u teretane. Navodno zdrave i dijetalne energetske pločice su hit baš kao i žitarice s kojima se započinje dan. No, tu zapravo vreba opasnost. 

"Ukoliko uzimamo proizvod žitarice s dodatkom voća, trebamo gledati da su dodani šećeri do 5 posto. Možemo si priuštiti pločicu. Ako nemamo reguliranu prehranu, a želimo si popraviti prehranu s jednom pločicom, nema puno smisla", upozorava nutricionistkinja Diana Gluhak.

Iako ih reklamiraju kao zdravu grickalicu, one to često nisu. Stručnjaci tvrde prije nego je kupite pažljivo pročitajte deklaraciju. Birajte one koje imaju najmanju razinu šećera.

"Najbolje su one pločice koje imaju veliki sastav proteina, kao recimo kod conflakes žitarica više od 30 posto da imaju udio proteina, a niski sadržaj rafiniranih šećera i visoki sastav vlakana", objašnjava Dario Lasić sa Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voće i povrće ipak su najbolji izbor za grickanje između obroka. Dan je dobro započeti žitaricama s mlijekom. No i ovaj ukusni obrok krije mnoge zamke. Glukozno fruktozni sirup koji je čest sastojak u ovim proizvodima predstavlja opasnost za organizam.

"Bit će bolje ako su punog zrna Niži sadržaj rafiniranih žitarica ima mješavina žitarice koje imaju svašta - i karamel i rafiniranih šećer", dodaje Lasić.

Upravo se čita

Image
Slučaj Platak

Pročelnik HGSS-a o ozlijeđenom kolegi: 'Nije dobro, ima vrtoglavice, ne može čitati. Policiju ne komentiram'

Čini se da je ponekad i izbor crvenog mesa bolji od žitarica punih šećera. Mislite da mršavite, a zapravo u svoj organizam unosite veće količine šećera i aditiva.

Doručak je ipak najvažniji obrok u danu, žitarice su dobar izbor, no prije kupnje pažljivo čitajte deklaraciju. Umjesto dijetalnog obroka možete u organizam unijeti pravu šećernu bombu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba