Ultimativni razlozi

Mislite da utezi nisu za vas? Evo zašto trebate početi vježbati s utezima (pogotovo ako ste žena)

Image
Foto: www.profimedia.hr

Uvriježeno je mišljenje da su utezi rezervirani samo za bodybuildere, ali zavirite u lokalnu teretanu i vidjet ćete nešto sasvim drugačije

14.1.2019. u 10:45/ Život i stil

Dizanje utega je za svakoga, samo treba krenuti polako, znati svoja ograničenja i pravilnu tehniku izvođenja. No, je li dizanje utega stvarno za vas? Evo nekoliko razloga zašto je odgovor potvrdan.

Dizanje utega ubrzava metabolizam i brže mršavite

Dizanje utega ubrzava vaš metabolizam i sagorijevanje kalorija. Mišići trebaju više kalorija za održavanje normalne težine od masnoća. Što ste mišićaviji to ćete više kalorija sagorijevati i u stanju mirovanja, ali ako imate više masnoća to ćete se brže debljati.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

Dizanje utega poboljšava fokusiranost

U treningu snage iznimno je bitno biti maksimalno fokusiran kako bi se izbjegle ozljede. Fokus koji stvorite u teretani prenijet ćete i na druge aktivnosti u svakodnevnom životu.

Dizanje utega čuva zdravlje

Dizanje utega čini čuda vašem fizičkom izgledu. No, nije samo odličan fizički izgled jedina prednost ovakvog treninga. Vježbanje s težinama pomaže tijelu da se obrani od bolesti i ozljede, snižava krvni tlak, poboljšava rad srce i još mnogo stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Dizanje utega izgrađuje mentalnu snagu

Kada tek krenete dizati utege, vjerojatno ćete se osjećati malo demotivirano zbog vlastite “slabosti”, ali nakon samo nekoliko tjedana moći ćete napraviti stvari za koje ste mislili da su nemoguće. Na taj način gradite svoju mentalnu snagu koja će vam pomoći u svim područjima života.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Dizanje utega može poboljšati vaše prehrambene navike

Je li vam dosta brojanja kalorija? Redoviti treninzi snage vas čine više svjesnima onoga što ste stavili u svoje tijelo. Na taj način lakše ćete reći "ne"  svim kušnjama koje  vrebaju oko vas.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

Dizanje utega čuva kosti

Prva stvar koju ćete primijetiti nakon dizanja utega je jačanje mišića, ali i vaše kosti potajno dobivaju snagu u isto vrijeme. Kako rizik od osteoporoze i slomljenih kostiju raste s godinama, trening s težinama ima smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizanje utega poboljšava ravnotežu

Ostati na nogama možda nije danas vaš problem, ali kad ostarite postat će jedan od vaših prioriteta. Podizanje utega je odličan način za jačanje osjećaja ravnoteže, čime se smanjuje rizik od pada i slomljenih kosti.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Imate li koji?

Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Više s weba