nisu istina

Mitovi o menstruaciji u koje morate prestati vjerovati

Image
Foto: Thinkstock

Mnoge su žene odrasle vjerujući u razne mitove koje su starije generacije prenosile na svoje kćeri i unuke. Iako su neke istinite, u nastavku donosimo one u koje morate prestati vjerovati

14.5.2019. u 14:38/ Život i stil

Vjerujemo da ste kroz život čuli stotinu mitova u menstruaciji, a mi vam garantiramo kako većina njih sigurno nije istinita. Iako je to sasvim normalna pojava u životu svake žene, i dalje je nekima tabu tema te postoji mnogo dezinformacija koje zbunjuju. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Različite kulture diljem svijeta tretiraju menstruaciju na svoj način, no ipak postoje činjenice o njoj koje su u svim dijelovima svijeta jednake. 

Mit 1. Svaki menstrualni ciklus traje 28 dana 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to baš tako. Neki ciklusi su kraći, neki su dulji. Kao što je svako tijelo posebno i različito, tako je i sam ciklus. Uz to, na njega mogu utjecati razni faktori kao stres, emocinalno stanje, meditacije, okolina, putovanja i ostali. 

Mit 2. Ako vam menstruacija nije regularna, nešto nije u redu 

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Nakon što prvi put dobijete menstruaciju u pubertetsko doba, često treba proći puno vremena prije nego što se cijeli ciklus ustali. Nekada se uopće ne ustali te mnoge žene nikada nemaju regularnu i točnu menstruaciju. U svakom slučaju, nema razloga za brigu, osim ako menstruaciju počne izostajati

Mit 3. Ne možete zatrudnjeti u vrijeme menstruacije 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete zatrudnjeti u bilo kojem periodu menstrualnog ciklusa. Žena je najplodnija u vrijeme ovulacije što se većinom događa dva tjedna prije dolaska menstruacije. No, i ona naravno ovisi o duljini ciklusa. Uz to, spermiji mogu u u vagini preživjeti do pet dana, stoga je čak moguće začeće ako u vama dočekaju ovulaciju. 

Mit 4. Mantrualna krv je prljava i drugačija od one u vašim krvnim žilama 

Menstrualna krv je možda tamnija od one koja kola u žilama, ali to ne znači da je prljava. To je smjesa obične krvi, vaginalnog sekreta, cervikalne sluzi i tkiva maternice, a većina ljudi doživi drugačiju boju menstruacije u svakom ciklusu. 

Mit 5. Vježbanje za vrijeme menstruacije je loše 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u to vrijeme vjerojatno nemate volje i želje za vježbanjem, ono zapravo itekako može smanjiti menstrualne bolove. Ako nemate energije za neke aktivnije vježbe, isprobajte yogu ili jednostavna istezanja

Mit 6. Morski psi mogu namirisati mentrualnu krv

Možda se osjećate anksiozno kada morate ući u more za vrijeme menstruacije zbog straha od morskih pasa, no ne trebate se oko toga brinuti. Da, morske pse privlači krv, no količina koju biste vi mogli ostaviti sa sobom je neprimjetna. 

Mit 7. Nemojte se kupati u kadi ili prati kosu za vrijeme menstruacije 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je žena odraslo slušajući priče o ovim čudnim mitovima, no nisu istiniti. Baš suprotno. Žena za vrijeme menstruacije ima istančan njuh i jače osjeti sve mirise oko sebe pa tako i vlastite, stoga će se ugodnije osjećati ukoliko je svježe oprana i mirisna.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba