rizik za volanom

Mladi i pijani: Koje su im šanse za preživljavanje?

Image
Foto: RTL

Istraživanjem je, tijekom tri godine, godišnjim upitnikom bilo obuhvaćeno oko 2.500 srednjoškolaca kako bi se ispitali trendovi rizičnih ponašanja.

17.3.2014. u 13:09/ K.T./HINA

Tinejdžeri koji se voze s intoksiciranim vozačima imaju veće izglede da sami sjednu za upravljač pod utjecajem droge ili alkohola, pokazalo je američko istraživanje po kojem češća vožnja s vozačima koji su pod utjecajem alkohola ili droga znatno povećava rizičnost ponašanja mladih za upravljačem.

Istraživanjem je, tijekom tri godine, godišnjim upitnikom bilo obuhvaćeno oko 2.500 srednjoškolaca kako bi se ispitali trendovi rizičnih ponašanja.

"Zanimao nas je i slučaj kad mlada osoba upravlja vozilom pod utjecajem alkohola i droga kao i kad je suputnik u vozilu kojim upravlja intoksicirana osoba jer kombinacija ta dva ponašanja nosi stvarni rizik", kaže jedan od voditelja istraživanja Bruce Simons-Morton iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi u Marylandu.

"Prema našem istraživanju razmjerno je visok postotak, oko 30 posto, onih koji su ili vozili pod utjecajem ili ih je vozio intoksicirani vozač u posljednje tri godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rezultatima istraživanja između 12 i 14 posto srednjoškolskih učenika svake godine kazalo je kako se vozilo intoksicirano u proteklom mjesecu, a 23 do 38 posto se vozilo u automobilu s pijanim ili drogiranim vozačima unutar protekle godine, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Pediatrics.

Djeca koja su se u jednoj godini najmanje jednom vozila s pijanim ili drogiranim vozačem imala su deset puta veće izglede sama sjesti pijana ili drogirana za volan od djeteta koje se nikad nije vozilo s pijanim ili drogiranim vozačem.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Rizik je porastao 34 puta kad je mladu osobu vozio pijani vozač tijekom obje ispitane godine najmanje jednom godišnje, te 127 puta ako je mladu osobu tijekom tri ispitane godine najmanje jednom godišnje vozio intoksicirani vozač.

"Razmjeri tih veza doista zaokupljaju pažnju", kaže Simons-Morton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izloženost vožnji pod utjecajem alkohola ili droga u mladosti može kod tinejdžera stvoriti dojam da se radi o normalnom ponašanju, kažu znanstvenici.

"Kad se vozite s intoksiciranim vozačem, to vam ideju vožnje pod utjecajem alkohola ili droga čini normalnom", kaže Simons-Morton.

On je dodao da je sadašnja politika borbe protiv vožnje mladih pod utjecajem alkohola ili droge dobra, no roditelji i vršnjaci moraju biti ustrajni.

"Želite u glavu tinejdžera usaditi važne poruke", kazao je Simons-Morton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba