Iako postoje iznimke...

Mlađa braća i sestre imaju važnu ulogu - osim 'krađe' pažnje roditelja

Image
Foto: Thinkstock

Do sada se smatrala da mlađa djeca više uče od starije, a ne daju puno zauzvrat. Daleko je to od istine

8.3.2018. u 12:30/ Život i stil

Mlađa braća i sestre poučavaju svoju stariju braću i sestre suosjećanju, otkriva novo istraživanje. Do sada se smatrala da mlađa djeca više uče od starije, ali ne daju mnogo zauzvrat. No, studija, objavljena u Child Development, potvrđuje da mlađe braće i sestre osiguravaju da njihova velika braća i sestre ne izrastu u sebične i samodopadne ljude - što nije lak zadatak.

"Iako se pretpostavlja da su starija braće i sestre i roditelji primarni društveni utjecaj na razvoj mlađe djece, a ne obratno, otkrili smo da su i mlađa i starija djeca pozitivno pridonijele međusobnom suosjećanju", napisao je koautor Marc Jambon, sa Sveučilištu u Torontu, u priopćenju.

Prijašnje studije više su bile usredotočene na utjecaj starijih braće i sestara na mlađu, vjerojatno zato što je njihov utjecaj očitiji. Za ovu studiju, Jambon i njegovi kolege regrutirali su raznoliku skupinu od 452 kanadski braće i sestara u dobi od 18 mjeseci do četiri godine.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku studije procijenili su osnovnu razinu dječje empatije tako što su posjetili djecu kod kuće, a zatim se pretvarali da su povrijeđeni ili da su razbili njima drag predmet i zabilježili kako djeca reagiraju. Osamnaest mjeseci kasnije, vratili su se kako bi vidjeli kako je godinu i pol života s mlađim bratom ili sestrom utjecala na tu djecu.

Čak i kad su pogledali roditeljski stil, demografske karakteristike i kvalitetu veze s braćom ili sestrama, pronašli su malo, ali statistički značajno povećanje empatije osamnaest mjeseci kasnije. "Ovi rezultati ostaju isti, čak i nakon što se uzmu u obzir prijašnja razina empatije i činjenica da se sličnosti između braća i sestara mogu objasniti životom u istoj obiteljskoj zajednici ", rekao je Jambon.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Primijetili su i jednu čudnu iznimka - starije sestre nisu izgledale kao da su iskusile povećanu suosjećajnost nakon 18 mjeseci života s njihovom malom braćom. Istraživači nisu sigurni zašto starije sestre i mlađa braća podupiru taj trend i preporučuju da buduće studije zarone u pitanje kako složena dinamika odnosa braće i sestara i različite obiteljske strukture mogu rezultirati različitim stupnjevima empatije.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Više s weba