Alzheimerova bolest

Modificirana Atkinsova dijeta može povećati kognitivnu sposobnost kod starijih osoba

Image
Foto: Pexels

Istraživanje je potvrdilo da prehrana s visokim udjelom masnoća i niskom razinom ugljikohidrata može pozitivno utjecati na kognitivne sposobnosti

1.7.2019. u 14:30/ Život i stil

Utvrđeno je da konzumiranje hrane s visokim udjelom masnoća i niskom razinom ugljikohidrata umjereno poboljšava kognitivne sposobnosti kod određenih ljudi, otkriva nova studija. Istraživanje se usredotočilo na starije osobe koje su doživjele smanjenje pamćenja i funkcije mozga koje su istraživači opisali kao početak Alzheimerove bolesti.

Image

Šest stvari koje mogu utjecati na vaše pamćenje - i možete ih riješiti

Fotogalerija
Image

Šest stvari koje mogu utjecati na vaše pamćenje - i možete ih riješiti

Fotogalerija

Nalazi dolaze sa Sveučilišta Johns Hopkins, gdje su istraživači proveli pilot studiju koja je uključivala 14 odraslih osoba, tim je objasnio da je bilo jako teško pronaći dovoljno ispitanika koji su se bili voljni pridržavati stroge prehrane.

Govoreći o prehrani, tim je prehranu opisao kao modificiranu dijetu u Atkinsovom stilu, što znači da sadrži vrlo male količine ugljikohidrata, ali više razine masnoća. U usporedbi sa sudionicima koji su konzumirali dijetu s niskom razinom masnoće. Tim je otkrio da su ispitanici imali mala, ali "mjerljiva" poboljšanja, prenosi stranica Slashgear

Dosadašnja istraživanja otkrila su da kod ovih osoba mozak nije sposoban koristiti glukozu, što je mozgu primarni izvor goriva. Zbog ovakve prehrane mozak koristi ketone kao gorivo, a istraživači su utvrdili da su osobe koje su imale povećanu razinu ketona u mokraći također imale i "značajna poboljšanja u pamćenju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Više s weba

Pročitajte još

Image
okrenuo sat unatrag

Genetičar s Harvarda otkrio što jede kako bi bio mlađi deset godina

Više s weba