Slatko voće

Mogu li datulje tijekom trudnoće olakšati porođaj?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ako postoji način da porod bude koliko toliko bezbolan, mi smo za to. Mogu li datulje tijekom trudnoće poboljšati vaše izglede za lakši porođaj?

15.2.2019. u 11:45/ Život i stil
Image
istraživanje

Čudesno žensko tijelo: teže je roditi nego trčati maraton

Image
istraživanje

Čudesno žensko tijelo: teže je roditi nego trčati maraton

Možda ste već čuli kako bi datulje tijekom trudnoće mogle olakšati porod. Ovi slatki plodovi odavno su povezani sa zdravim porođajem - Kur'an ih naziva jednom od najboljih namirnica za buduće mame - a neke žene vjeruju da mogu potaknuti trudove. A što kaže znanost?

Dok su nedavna istraživanja zaključila da grickanje datulja ne potiče početak poroda, otkrila su i da konzumiranje datulja može pozitivno utjecati na porod.

U 2017. godini Journal of Obstetrics and Gynecology objavio je studiju provedenu u Maleziji u kojoj je 77 žena jelo sedam komada (oko 80 grama) datulja dnevno, počevši od 37. tjedna trudnoće. Istraživači su otkrili da te žene nisu doživjele brži početak poroda u usporedbi s 77 žena u istraživanju koje nisu jele bilo datulje tijekom trudnoće.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, manje je vjerojatno da će zahtijevati intervenciju u obliku oksitocina, hormona koji inducira i pojačava kontrakcije. Samo je 37 posto mama koje su jele taj dan datulje trebale oksitocin da pomogne u napretku porođaja, dok je 50 posto kontrolne skupine to zahtijevalo. Studije provedene u Iranu i Jordanu donijele su slične zaključke.

Unatoč obećavajućim rezultatima, važno je zapamtiti da su studije male i da ne postoji jamstvo da će jedenje datulja dovesti do lakšeg, prirodnijeg poroda. Pazite ipak da ih ne jedete prekomjerno i da ih, ako se odlučite, trebate uvrstiti u uravnoteženu prehranu.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Nema prečice do brzog poroda. Bez obzira imaju li utjecaj na porod, one su dobar obrok kada ste trudni. Osim njihovog slatkog okusa, bogate su antioksidansima i vlaknima.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba