Istina ili mit?

Mogu li kontracepcijske pilule utjecati na veličinu grudi i kako?

Image
Foto: Thinkstock

Kontracepcijske pilule sadrže hormone i mogu povećati veličinu grudi. Međutim, efekt je obično samo privremen

11.9.2018. u 12:54/ Život i stil

Dva primarna hormona prisutna u većini tipova kontracepcijskih tableta su:

  • estrogen, ženski spolni hormon
  • progestin, sintetska inačica progesterona, ženskog spolnog hormona

Tijelo proizvodi estrogen i progesteron. Tijekom menstrualnog ciklusa, razine se oslobađaju, a to može uzrokovati promjenu tkiva dojke. Estrogen je također hormon koji je prvenstveno odgovoran za razvoj grudi tijekom puberteta.

Kada počnete piti kontracepcijske pilule, razine tih hormona rastu, a to može dovesti do povećanja veličine grudi. Međutim, veličina grudi može se vratiti na normalno nakon nekoliko mjesečnih ciklusa ili nakon što osoba zaustavi uzimanje pilule.

Mogu li kontracepcijske pilule utjecati na veličinu grudi i kako?

Image
Hormonska 'terapija'

Kontracepcijske pilule: pet stanja kod kojih mogu pomoći, a nije sprječavanje trudnoće

Image
Hormonska 'terapija'

Kontracepcijske pilule: pet stanja kod kojih mogu pomoći, a nije sprječavanje trudnoće

Kontracepcijske tablete mogu povećati veličinu grudi. Razine estrogena i progesterona se mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa, što može uzrokovati promjene u tkivu dojke. Možete osjetiti da su vam dojke nježne ili bolne.

Mnoge tablete sadrže iste hormone, estrogen i progestin, što je sintetički oblik progesterona. Početak uzimanja pilule može potaknuti grudi da rastu. Međutim, bilo koji porast veličine obično nije velik.

U roku od nekoliko mjeseci od uzimanja pilule, grudi se obično vraćaju na normalnu  veličinu. To se obično događa i ako prestanete piti tablete.

Postoji još jedna veza između pilule za kontrolu rađanja i povećanja grudi. Kada započnete piti tablete, promjene razine hormona mogu uzrokovati da tijelo zadrži tekućinu. To može učiniti grudi oteklima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je zadržavanje tekućine odgovorno za veće grudi, vjerojatno ćete primijetiti da se veličina grudi vraća u normalu tijekom tjedna dok ne uzimate aktivnu "tabletu". Tijekom tog tjedna, dobit ćete mjesečnicu.

Možete li dobiti kilograme kad pijete kontracepcijske pilule?

Dobitak težine je nuspojava mnogih tableta za kontrolu rađanja. Kao i moguće povećanje veličine grudi, bilo koja težina je obično blaga. U 2014. godini, istraživači su objavili pregled 49 ispitivanja. Pokušali su pronaći uzročnu vezu između težine i oblika kontracepcijskih pilula koje su sadržavale i estrogen i progesterin. Istraživači su otkrili da ove tablete nemaju značajnog utjecaja na težinu.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Ako počnete uzimati pilulu i primijetite manji dobitak težine, to je zbog toga što su hormonske promjene uzrokovale da tijelo zadrži tekućinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodni cistitis

Upala mokraćnog mjehura: koji su simptomi i kako ju liječiti?

Više s weba