OGLAS

pretjerivanje?

Može li previše vitamina D imati loš učinak na naš organizam?

Image
Foto: Thinkstock

Novo je istraživanje pokazalo kako vitamin D, osim dobrih strana, ipak ima i one loše

27.3.2019. u 14:05/ Život i stil

Vitamin D je ključni "sastojak" koji pomaže u izgradnji i očuvanju zdravih kostiju i zuba. Bez njega, naše tijelo ne može apsorbirati kalcij koji je sastavni dio našeg kostura. Također, štiti tijelo od pojave dijabetesa i raka, a dobivamo ga iz sunčeve svjetlosti. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 


Količina vitamina D koju naša koža upija ovisi o mnogo faktora - mjestu stanovanja, sezoni te pigmentaciji kože. Tijekom zime, proizvodnja vitamina D se drastično smanjuje zbog izostanka sunčanih i vrućih dana

Osim uz pomoć sunca, vitamin dobivamo i kroz prehranu. Tako su škampi, losos, tuna, sardine i školjke njegovi bogati izvori, dok vegetarijanci svoju "dozu" mogu dobiti konzumacijom jaja, gljiva, soje te žitarica. 

Mnoga su istraživanja povezala nedostatak vitamina D s većim rizikom od pojave demencije, depresije, dijabetesa, autizma i shizofrenije

No, i unošenje viška tog vitamina može uzrokovati negativne posljedice. Naime, ovaj je slučaj najčešće prisutan kod žena starije dobi koje pretjeraju u njegovom konzumiranju. Kod njih je uočena sporija reakcija na životne situacije.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 


Znanstvenici su dokazali kako je više od jedne četvrtine odraslih žena starijih od 65 godina doživjelo pad zbog spore reakcije tijela. Profesori sa Sveučilišta u New Brunswicku istražili su razloge padova i povezali ih s konzumacijom vitamina D. 

Analizirali su tri grupe žena: jedna je dnevno unosila preporučenu dnevnu dozu od 600 IU, druga 2000 IU, a treća 4000 IU. 

Rezultati su pokazali kako se ženana s većim unosom vitamina poboljšalo pamćenje, ali i usporila reakcija na situacije. "Sporije reakcije mogu biti razlog povećanog rizika od pada i fraktura kostiju", rekla je Sue Shapses, jedna od autorica studije. 

Pročitajte još:


Upravo se čita

Image
ZLOČIN KOJI JE ODJEKNUO

'Dosje Jarak' u novoj epizodi obrađuje svirepo ubojstvo Ivane Hodak! Andrija Jarak otkrio: 'I meni su došle suze na oči'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba