Hormonalne promjene

Može li razina estrogena utjecati na debljanje?

Image
Foto: Thinkstock

Mnoge žene primjećuje da razina estrogena utječe na težinu, osobito oko menopauze. One primjećuju da se lakše debljaju ili teže gube kilograme

4.10.2018. u 10:04/ Život i stil

Neki oblici estrogena povezani su s načinom na koji tijelo kontrolira debljanje. Kao takve, sve promjene u njihovoj razini mogu dovesti do promjene u tjelesnoj težini. 

Kakav je odnos između razine estrogena kod žena i težine?

Razina estrogena može biti niska kod žena iz više razloga. Najčešći razlog niskog estrogena je menopauza. To je kada ženski reproduktivni hormoni padaju, a menstruacija se zaustavlja. Mnoge žene primjećuju da u to doba dolazi do viška kilograma.

Jedan od razloga zašto žene mogu "nakupiti" višak kilograma tijekom menopauze jest mijenjanje razine hormona. Jedan oblik estrogena nazvan estradiol smanjuje se u menopauzi. Ovaj hormon pomaže regulirati metabolizam i tjelesnu težinu. Niže razine estradiola mogu dovesti do debljanja.

Tijekom svog života, žene mogu primijetiti povećanje kilograma oko kukova i bedara. Međutim, nakon menopauze, žene imaju tendenciju povećanja tjelesne težine oko sredine i trbuha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova vrsta masti se može izgraditi u trbuhu i oko organa, gdje je poznata kao visceralna mast. Visceralna mast može biti vrlo opasna. Povezan je s nekoliko drugih medicinskih stanja, uključujući:

 • dijabetes
 • moždani udar
 • bolesti srca
 • neke vrste raka

Starije žene mogu biti manje aktivne i imati manje mišićne mase, što znači da tijekom dana dnevno troše manje kalorija. Ti čimbenici mogu povećati rizik žene za povećanjem tjelesne težine tijekom predmenopauze.

Upravo se čita

Image
IZNENAĐUJUĆA REAKCIJA

Poznati hrvatski olimpijac stao u obranu MMA borca s Platka: 'Branio se, nije prvi napao'

Ostali mogući razlozi neravnoteže estrogena

Sindrom policističnih jajnika

PCOS ili sindrom policističnih jajnika je stanje u kojem žena ima više malih cista na jajnicima, kao i hormonalnu neravnotežu. Može doći do visokih razine testosterona i neravnoteža između razine estrogena i progesterona. Žene s ovim stanjem imaju tendenciju da imaju problema s povećanjem tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laktacija

Razine estrogena i dalje su niske nakon što je žena rodila i dok doji. Ova hormonska promjena pomaže u poticanju proizvodnje mlijeka i sprječava ovulaciju i daljnje začeće.

Uklanjanje jajnika

Žena koja je kirurški uklonila oba jajnika proći će kroz iznenadni klimakterij. Više neće proizvoditi estrogen i progesteron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anoreksija

Anoreksija je ozbiljan poremećaj u prehrani. Deficit hrane i kalorija stavlja tijelo u stanje gladovanja i smanjuje količinu estrogena koje tijelo proizvodi.

Snažna tjelovježba

Pokazalo se da snažna ili ekstremna tjelovježba smanjuje proizvodnju estrogena uslijed niske razine masti u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi niske razine estrogena

 • nepravilni menstrualni ciklus
 • valunge
 • noćno znojenje
 • nesanica
 • vaginalna suhoća
 • nizak libido
 • neraspoloženje ili razdražljivost
 • glavobolja
 • suha koža

Žene koje doživljavaju bilo koji od ovih simptoma trebale bi razgovarati s liječnikom o njima. Liječnik može izvoditi jednostavni test krvi za mjerenje razine estrogena i utvrditi je li krivac neravnoteža estrogena.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
nekoliko listića za zdravlje

Pomoć iz vrta: čaj od lovora spašava kašljem izmučena pluća

Više s weba