'UMIJEĆE JEDNOSTAVNOG ŽIVLJENJA'

Mudrost s istoka: I u vrtovima i u odnosima s drugim ljudima najvažniji je sklad

Image
Foto: www.pixabay.com

Savjeti poznatog zen-budističkog redovnika koji se oslanja na drevnu japansku mudrost

15.2.2020. u 7:00/ Život i stil

Knjiga "Umijeće jednostavnog življenja" u izdanju V.B.Z.-a donosi 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažit ćete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorit ćete mjesto na koje vaše misli mogu pobjeći; naučite duboko izdahnuti iz trbuha i to će vam otkloniti negativne emocije; vježbajte pet minuta zazen tijekom pauze za ručak i osjećat ćete se osvježeno. Uz ovu knjigu naučit ćemo i pronaći vrijeme kad ne mislimo ništa jer to je prvi korak da naučimo živjeti u sadašnjem trenutku i spoznamo svoje. Donosimo vam priče iz ove knjige.

I u vrtovima i u odnosima s drugim ljudima najvažniji je sklad

Japanski vrtovi ne uređuju se na način da se sijeku i sastavljaju različite komponente i stvara lijep okoliš. Cijeli je vrt sastavljen tako da najbolje iskoristi posebne osobine svakog elementa, kao što je oblik kamena ili savijeno drvo.

Što znači kad kažemo da moramo najbolje iskoristiti neki element u vrtu?

Recimo da u vrtu planiramo nekoliko stabala. Ne možemo samo tako zasaditi stabla i završiti s time. Važno je pronaći idealan oblik svakog od tih stabala.

Kakvo je raspoloženje ovog stabla? Kako bismo ga trebali posaditi – na kojem mjestu, u kojem ga smjeru trebamo okrenuti – da bismo istaknuli njegove najprivlačnije osobine?

Drugim riječima, moramo biti svjesni individualnosti svakog stabla i onda mu omogućiti da je izrazi. Ako shvatimo suštinu stabla, možemo ga dovesti u sklad s drugim elementima vrta. Isto tako, da bismo se dobro slagali s drugima, moramo prepoznati vlastitu individualnost i onu drugih ljudi. To ne znači da se morate prilagoditi nekome drugome, ali ako se usredotočite na vrijednosti drugih, možete uspostaviti prekrasan odnos.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(Foto: Promo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
UZROCI I SIMPTOMI

Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Više s weba