U HRVATSKOJ 6000 OBOLJELIH

Multipla skleroza: bolest s tisuću lica koju je teško dijagnosticirati

Image
Foto: Thinkstock

Multipla skleroza autoimuna je bolest za koju jopš nema lijeka, ali uz liječenje i upravljanje simptomima dolazi do poboljšanja kvalitete života

17.9.2018. u 9:06/ Život i stil

Multipla skleroza (MS) je nepredvidljiva bolest središnjeg živčanog sustava koja narušava protok informacija unutar mozga, te između mozga i tijela i često dovodi do invalidnosti.

Uzrok multiple skleroze i dalje je nepoznat – možemo reći da se smatra da još neidentificirani čimbenik iz okoliša, u osobe koja je genetski predisponirana, potakne ovu autoimunu bolest

Napredak, težina i specifični simptomi MS-a još se ne mogu predvidjeti, svaka osoba je poseban slučaj za sebe. Multipla skleroza može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali najčešće se to događa između 20 i 45 godine života. Zanimljivo je da žene obolijevaju dva do tri puta češće od muškaraca.

Multipla skleroza počinje prije prvog vidljivog simptoma

U Hrvatskoj je zabilježeno gotovo 6.000 oboljelih od multiple skleroze od čega oko 2000 osoba ima neku vrstu invaliditeta kao posljedicu bolesti. Najveći broj ljudi  boluje od relapsno-remitirajuće MS (RRMS). Za nju je specifično da se izmjenjuju 'dobre' i 'loše' faze bolesti. U jednom trenutku ste u fazi kad se simptomi pogoršavaju (relaps), a u drugoj dolazi do smirivanja simptoma i oporavka (remisije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra se da multipla skleroza počinje puno prije prvog vidljivog simptoma, ali je potreban veliki broj oštećenja živčanih stanica kako biste uočili da nešto nije u redu. Multipla skleroza može uzrokovati mnoge simptome, uključujući nejasan vid, gubitak ravnoteže, lošu koordinaciju, nerazgovjetan govor, utrnulost, ekstremni umor, probleme s pamćenjem i koncentracijom, paralizu i sljepoću...

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Ti simptomi mogu doći i otići ili ustrajati i pogoršavati se, kako vrijeme prolazi.  Zbog toga su obiteljski liječnici prva linija obrane kad pričamo o MS-u. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, koji se ponavljaju ili ustraju, nemojte odgađati odlazak liječniku koji vas može uputiti neurologu, koji će postaviti dijagnozu i odrediti vrstu liječenja.

Multiplu sklerozu zovemo bolest s tisuću lica i to s dobrim razlogom: može doći do nebrojeno puno različitih simptoma i svaki čovjek može iskusiti drugačije simptome. Zbog toga je važno reagirati ako primijetite ponavljajuće simptome koji vas uznemiravaju  i ne možete ih povezati s drugim stanjima, bilo psihičkim ili fizičkim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako do multiple skleroze dolazi u dosta ranoj životnoj dobi, ne utječe samo na bolesnike već neizravno i na obitelj i prijatelje. Osim što može znatno utjecati na kvalitetu i duljinu života.

Rat protiv multiple skleroze odvija se na više frontova

Image
Nova nada

Multipla skleroza: antioksidans može usporiti napredovanje bolesti?

Image
Nova nada

Multipla skleroza: antioksidans može usporiti napredovanje bolesti?

Jedan od njih su lijekovi za mijenjanje tijeka bolesti (DMT) koji smanjuju pojavu relapsa, sprječavaju ili odgađaju pojavu invalidnosti te usporavaju progresiju bolesti.

U Hrvatskoj se, nažalost, ovdje suočavamo s problemom. Iako je rani početak liječenja važan, kako bi došlo do prestanka upale i smanjenja oštećenja, dijagnoza multiple skleroze, nakon koje oboljeli može početi primati primjerenu terapiju lijekovima, u Hrvatskoj zahtijeva dva relapsa – čime se odgađa početak liječenja.

Druge, ne manje važne fronte, uključuju promjenu stila života:  više kretanja, zdravija prehrana i izbjegavanje stresa, uz psihološku podršku, sve su važne stavke kako bi se usporila progresija bolesti. Iako za multiplu sklerozu još uvijek nema lijeka, terapija može poboljšati kvalitetu života i usporiti tijek bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba