Važno otkriće

Multipla skleroza: nedostatak vitamina D može biti veliki faktor rizika?

Image
Foto: Thinkstock

Trenutno nije poznato što uzrokuje neurološku bolest koja pogađa sve više mladih ljudi. Međutim, poznato je da žene imaju puno veći rizik za razvoj bolesti

22.9.2017. u 12:45/ Život i stil

Nova studija velikih razmjera na ženama u Finskoj upućuje na to da nedostatak vitamina D može značajno povećati rizik od multiple skleroze, što ga čini pouzdanim prediktivnim markerom za bolest. Nasuprot tome, 'ispravljanje' ovog nedostatka može smanjiti rizik.

Trenutno nije poznato što uzrokuje multiplu sklerozu (MS), neurološku bolest koja pogađa sve više mladih ljudi. Međutim, poznato je da žene imaju puno veći rizik za razvoj bolesti od muškaraca. Nova istraživanja u velikom uzorku žena otkrila su faktor rizika: niske razine vitamina D.

Nova je studija objavljena u časopisu Neurology, i vodeća autorica rada je dr. Kassandra Munger, Harvard T.H. Chan School of Public Health u Bostonu.

Dr. Munger objašnjava da je do sada bilo samo nekoliko malih studija koje upućuju na to da razine vitamina D u krvi mogu predvidjeti rizik. No, novo istraživanje istražuje mnogo veću skupinu, prenosi medicalnewstoday.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Munger i njene kolege pregledali su podatke dostupne kroz krvne testove više od 800.000 finskih žena. Krv je sakupljena kao dio prenatalnog testiranja. Koristeći podatke iz nacionalnih liječničkih registara, istraživači su također gledali koje su žene dobile MS dijagnozu tijekom razdoblja od devet godina.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Od svih sudionica studije, 1.092 žena razvilo je MS devet godina nakon što testiranja krvi. Dr. Munger i tim uspoređivali su ove žene s 2.123 ispitanice iste dobi koje nisu razvile multiplu sklerozu.  

Tim je definirao nedostatak vitamina D ispod 30 nmol /L. Smatra se da nisu dostatne razine između 30 i 49 nanomola po litri, a normalne razine su definirane kao 50 nmol /L i iznad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristili su uvjetnu logističku regresiju kako bi se prilagodili mogućim 'zagađivačima', kao što je godina u kojoj je uzorak krvi uzet, broj puta koliko je žena bila trudna, a koliko puta je iznijela trudnoću do kraja.

Niska razina vitamina D povećava rizik za 43 posto

Od sudionica koje su imale MS, 58 posto imalo je nedostatak vitamina D. Zanimljivo, istraživači su otkrili da žene s nedostatkom vitamina D imaju 43 posto veću vjerojatnost za razvoj MS-a od onih koji imaju normalnu razinu vitamina.

Žene s nedostatkom, također su imale 27 posto veću vjerojatnost za razvoj MS-a u usporedbi sa ženama koje su imale normalnu razinu. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je sa svakim povećanjem vitamina D od 50 nanomola po litri, rizik MS-a smanjen za 39 posto.

Autori studije istaknuli su potencijalna ograničenja na njihovog istraživanja, prenosi medicalnewstoday.com. Prvo, uzorak studije, iako velik, bio je ograničen na bijele žene. Zbog toga se rezultati možda ne mogu primijeniti primjenjuju na muškarce ili ljude drugih etničkih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, istaknuli su mogućnost povratne uzročnosti - tj. da su sudionice studije već imale MS, ali bez ikakvih simptoma, kada su uključene u studiju.

Međutim, ističu da određivanje serumskih razina vitamina D u prosjeku 9,3 godine prije dijagnoze MS-a, znatno smanjuje tu mogućnost.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba