tako jednostavno!

Najbolji lijek za depresiju je u nama samima, tvrde znanstvenici

Image
Foto: Thinkstock

Depresija je bolest suvremenog čovjeka, a njegova značajka je i sjedilački način života. Istraživanje koje je trajalo više od desetljeća pokazalo je da se lijek nalazi u tjelesnoj aktivnosti

4.10.2017. u 12:52/ Život i stil

Samo sat vremena tjelesne aktivnosti tjedno može spriječiti razvoj depresije. Veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 22.000 zdravih Norvežana, a koje je trajalo punih 11 godina, pokazalo je da tjelesna aktivnost uvelike pomaže mentalnom zdravlju i dokazano smanjuje mogućnost oo pojave depresije. Rezultati su objavljeni u Američkom časopisu za psihijatriju.

Na početku studije 12 posto ispitanika reklo je da ne vježba, dok su odgovori ostali ispitanika varirali od toga da vježbaju pola sata do toga da vježbaju više od četiri sata tjedno.

Deset godina kasnije sedam posto ispitanika razvilo je simptome depresije, a njih devet posto anksioznosti. Ispostavilo se da  su ljudi koji nisu vježbali imali 44 posto veće šanse da obole od depresije od onih koji su vježbali sat do dva tjedno. Kod ispitanika koji su vježbali više od dva sata tjedno nije uočen nikakav dodatni benefit na mentalno zdravlje. 

Znanstvenici poručuju, vježbanje ne mora biti intenzivno ni dugotrajno jer je utvrđeno da je isti pozitivan utjecaj na zdravlje kod onih koji "dušu ostave" na treningu i kod onih koji se jedva oznoje.   

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba