izvan naše kontrole

Najčešće pogreške: Zašto stražnjica ostaje ravna bez obzira na vježbanje?

Image
Foto: Thinkstock

Stručnjaci su otkrili koje pogreške ljudi najčeše rade tijekom vježbanja i oblikovanja stražnjice

13.12.2019. u 15:20/ Život i stil

Istina je da je oblik stražnjice pomalo izvan naše kontrole, objašnjava Harley Pasternak, trener slavnih i Fitbit ambasador za Health. Genetika je važan faktor kada se radi o obliku i veličini stražnjice, također o tome će ovisiti omjer između struka i bokova. 

Pastrenak također objašnjava da i način na koji smo koristili mišiće stražnjice tijekom godina utječe na njezin izgled. "Netko tko je vježbao gimnastiku u djetinjstvu puno će lakše oblikovati ove mišiće kasnije u životu, za razliku od nekoga tko se nije bavio sportom kao dijete", objašnjava dalje.

Međutim, nisu sve vijesti toliko loše. Iako se ne možete boriti protiv prirodnog oblika vašeg tijela, ne znači da ne možete povećati stražnji dio vašeg tijela. Osim toga postoji važni razlozi zašto je to dobro učiniti, a ne radi se samo o lijepom izgledu u trapericama. Ako imate snažne mišiće gluteusa, možete bolje trčati i poboljšati držanje.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(Foto: Thinkstockphotos.com)

Što možete učiniti?

Određene vježbe koje često povezujemo s mišićima gluteusa zapravo najviše pokreću druge velike mišiće donjeg dijela tijela. "To je slučaj s osnovnim čučnjevima i nožnim potiskom", kaže Pasternak za Health. Baš zbog toga Pasternak preporučuje da se više fokusirate na jednostrano kretanje ili rad jedne strane tijela. Mrtvo dizanje nogu, iskorak i podizanje samo jedne noge u ležećem stavu dobre su vježbe. 

Dodajte kardio u svoje vježbanje

"Vaša stražnjica je uglavnom masno tkivo. To je činjenica", kaže Pasternak i zato je važno paziti na prehranu i dodati kardio vježbanje. Zapravo ne bi bilo dobro puno trčati na trakama, nego uvesti druge kardio vježbe. "Trčanje može skratiti tetive i uzrokovati razdvajanje mišića", dodaje. Umjesto toga, odlučite se za šetnju ili brzo trčanje.

Hodajte stepenicama

"Stepenice su najpodcijenjenija vježba za stražnjicu koja postoji. Svojim klijentima savjetujem da dostignu 10 do 15 tisuća koraka dnevno, a 1500 bi trebalo napraviti na uzbrdici ili stepenicama ako želite brzo oblikovati stražnjicu", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje sjedenja, više istezanja

Kada sjedite satima velika težina tijela je na stražnjici, naravno da će se onda promijeniti i oblik. Sjedenje također skraćuje i učvršćuje fleksure kukova, što utječe na našu sposobnost da stvarno aktiviramo mišiće gluteusa i kada ne sjedimo", objašnjava fizioterapeut David Reavy. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
VEZA ESTROGENA I MIGRENA

Migrena je češća kod muškaraca s povišenom razinom estrogena

Više s weba