Delikatno područje

Prljavi dio tijela koji stalno zanemarujemo: naučite kako ga pravilno njegovati i izbjegnite infekciju

Image
Foto: Pixabay

Znate li o kojem se dijelu tijela radi? Možda znate, ali vjerojatno ga i vi krivo njegujete

4.4.2019. u 11:17/ Život i stil

Kada ste posljednji put dobro očistili pupak? Velike su šanse da se ne sjećate, budući da je pupak dio tijela koji mnogi zanemaruju. Moguće je da povremeno primijetite pojavu u pupku odnosno neobične nakupine. 

Može se dogoditi da se unutar pupka nakupe kombinacija mrtvih kožnih stanica, znoj, ulje i mala vlakna odjeće te prirodne bakterije u pupku, objašnjava Melissa Kanchanapoomi Levin za Woman's Health. Ne zvuči dobro, ali zapravo nije opasno, a neki ljudi više naginju stvaranju nakupina od drugih. 

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(FOTO: Pixabay)

Iako nije rizično, može se oteti kontroli. Moguće je da primijetite neugodan miris iz pupka do kojeg dolazi zbog gljivica i bakterija koje mogu rasti u kombinaciji s uljem i dlakom na tijelu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo neugodan miris prvi je znak problema, ali čim primijetite žućkasti ili smećkasti iscjedak iz pupka - vrijeme je za posjet liječniku. Upravo su to znakovi bakterijske i gljivične infekcije, tvrdi liječnica Noelani Gonzalez. 

Kako održavati higijenu pupka i izbjeći infekciju?

Najbolja je strategija oprati područje blagim sapunom i vodom. Izbjegavajte mirisne šampone ili one s alkoholom te vruću vodu. Posušite pupak čistim ručnikom - upravo je to ključni korak jer vlaga omogućava lakši razvoj bakterija. 

Upravo se čita

Image
OKO 5 UJUTRO

FOTO Teška prometna nesreća kod Murske Sobote! Sletio autobus, troje poginulih i više ozlijeđenih

Izbjegavajte usku odjeću koja može iritirati pupak te birajte prirodne materijale poput pamuka. Nikad nemojte stavljati hidratantnu kremu u pupak.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba