Dobar početak dana

Najvažniji obrok u danu: evo zašto ne biste smjeli preskakati doručak

Image
Foto: Thinkstock

Preskakanje doručka mogao bi značajno povećati rizik od srčanih udara i moždanog udara, rezultati su nove studije

3.10.2017. u 9:15/ Život i stil

Novo istraživanje pokazalo je da odrasle osobe koje su propustile prvi obrok u danu, imaju dvaput veću mogućnost blokiranih arterija. Poznato kao ateroskleroza, stanje ograničava protok krvi i kisika do vitalnih organa.

Čak jedna od tri odrasle osobe redovito preskače doručak. Stručnjaci vjeruju da to mijenja hormonsku ravnotežu tijela i biološkog ritma.

Istraživači su također rekli da su oni, koji su preskočili prvi obrok u danu, imali veću vjerojatnost da vode nezdravi način život. Španjolski i američki znanstvenici pratili su više od četrdeset sredovječnih uredskih radnika šest godina.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od pet je pojeo je doručak koji premašuje 400 kalorija, dok je većina počela dan je malom količinom hrane, a oko tri posto u potpunosti je preskočilo najvažniji obrok u danu.  

Pomoću ultrazvuka, tim je gledao zdravlje njihovih krvnih žila. Otkrili su da ljudi koji preskaču doručak imaju 2.6 veće šanse za aterosklerozu, u usporedbi s onima koji su se odlučili za veliki obrok.

Upravo se čita

Image
Nakon novih poruka

Plenković o svim aferama citirajući Milanovića: 'To je jedno veliko ništa!'

Oni koji nisu jeli ujutro, vjerojatnije su imali i prekomjernu tjelesnu težinu, pušili su, imali lošiji način prehrane i sveukupno lošije zdravstveno stanje, uz veći unos alkohola.

Dr. Prakash Deedwania s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu rekao je: "Preskakanje doručka može uzrokovati hormonsku neravnotežu i mijenjati biološki ritam. Ovi dokazi ukazuju da je doručak zaista najvažniji obrok u danu", prenosi telegraph.co.uk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Više s weba