JE LI SE TO DOGODILO I VAMA?

Nakon što prvi put postanu očevi, muškarci se udebljaju

Image

Škemba, Trbuh

Foto: Thinkstock

Očevi koji nisu živjeli sa svojom djecom dobili su oko 1,5 kg, a muškarci iste visine koji nisu postali očevi izgubili su u istom razdoblju 0,64 kg

22.7.2015. u 12:39/ Hina

Nakon što prvi put postanu očevi muškarci dobiju kilogram i pol do dva, za razliku od onih koji ostanu samci i u istom periodu izgube na težini, pokazalo je istraživanje liječnika s washingtonskog sveučilišta Northwestern.

Autori studije pratili su promjene u težini više od 10.000 muškaraca od razdoblja njihove adolescencije do mladosti te rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu American Journal of Men's Health.

Istraživanje je pokazalo da je tipičan 1.83 cm visok muškarac koji je živio s djecom dobio prosječno 1,99 kg nakon što je prvi put postao otac. Očevi koji nisu živjeli sa svojom djecom dobili su oko 1,5 kg, a muškarci iste visine koji nisu postali očevi izgubili su u istom razdoblju 0,64 kg.

Promjene u težini autori studije pripisali su promjenama u načinu života i prehrambenim navikama.

"S djecom dobijete i nove odgovornosti i nemate više toliko vremena posvetiti se sebi. Pritom mislimo na redovitu vježbu", rekao je dr. Craig Garfield, profesor pedijatrije i medicinskih društvenih znanosti na sveučilištu Northwestern.

"A svima su nam dobro poznati i tate koji nakon svakog dječjeg obroka počiste njihove tanjure", kaže dr. Garfield.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UZROCI I SIMPTOMI

Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Više s weba