i nas je iznenadilo

Namirnica za koju svi misle da je zdrava ipak ima loše strane

Image

Baš kada ste mislili ste naučili koje bi namirnice trebali izbjegavati, mi vam ipak donosimo još jednu na koju, vjerujemo, nikad ne biste posumnjali

3.5.2018. u 15:15/ Život i stil

Kada bi vas netko upitao da nabrojite nekoliko ne baš zdravih sastojaka koje koristite u vašim kućanstvima, vjerojatno bi najčešći odgovori bili šećer i mast. Rijetki bi se sjetili jedne stvarčice koju svi zapravo smatraju veoma zdravom. Riječ je o sojinom ulju

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Image
Ivica Galovic/PIXSELL

(FOTO: Ivica Galović/PIXSELL)

Često za sojino ulje možete čuti kako je savršeno za prženje, kako je bogato vitaminom E, zdravim nezasićenim masnim kiselinama te kako povoljno djeluje na ljudsko zdravlje, pogotovo kardiovaskularni sustav. No, posljednja su istraživanja na Sveučilištu u Kaliforniji pokazala da ove tvrdnje i nisu baš istinite u praksi. 

Naime, istraživanje je provedeno na miševima koje su hranili s 4 različite vrste prehrana: prva je grupa miševa hranjena s mastima iz kokosovog ulja (zasićene masne kiseline), dok je drugoj skupini dana prehrana koja je sadržavala sojino ulje (nezasićene masne kiseline). Uz to, istraživači su ostale dvije skupine miševa hranili s prehranama koje su sadržavale fruktozu - šećere iz meda i voća. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Rezultati su pokazali kako su miševi koji su se hranili sojinim uljem povećali težinu za čak 25 % više nego miševi koji su se hranili kokosovim uljem. Također, uz veću težinu, miševi hranjeni sojom pokazivali su znakove masnije jetre te veću inzulinsku rezistenciju, točnije znakove koji mogu pridonijeti nastanku dijatetesu tipa 2.

Na to se istraživanje nadovezala nutricionistica Lyndi Cohen koja je dodala kako su rezultati ukazali na probleme s prehranom koja sadrži velike količine nezasićenih masti te kako bi svaka prehrana koja je na neki način neuravnotežena mogla dovesti do lošijeg zdravlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, možda ipak ne morate odmah baciti sojino ulje u smeće. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba