savjet zlata vrijedan

Ne hvalite djecu jer su pametna, nego jer su marljiva. Postoji opravdan razlog za to

Image
Foto: Thinkstock

Jeste li i vi među roditeljima koja svoje klince hvale jer su inteligentni? Psiholog s 40 godina iskustva u radu s djecom, kaže da to ne bismo trebali raditi

19.9.2017. u 11:52/ Život i stil

Naime, on tvrdi da djeca, ako vjeruju da se njihova inteligencija može razvijati, a ne da je dana i nepromjenjiva, lakše će se u životu suočavati s preprekama i lakše će savladavati izazove.

Posljednje istraživanje koje se bavilo ovom temom pokazuje kako djeca koju se hvali zbog inteligencije, a ne zbog truda češće varaju na ispitima.

"Naše istraživanje pokazalo je da šteta ne nastaje samo u domeni motivacije, nego i u domeni morala.Takve 'pohvale' tjeraju dijete da vara kako bi nešto postiglo", objasnio je jedan od autora studij, psiholog Gail Heyman. Istraživanje je provedeno na 300 djece koja su bila podijeljena u dvije grupe.

Jedna je bila hvaljena zbog inteligencije, a druga zbog truda. Klinci su zamoljeni da ne varaju na ispitu, no kada su ostali sami u prostoriji, oni iz prve skupine su pokušali doći do odgovora koji su se nalazili na drugom stolu.

Psiholozi to objašnjavaju činjenicom da djeca koju se hvali isključivo zbog inteligencije, pokušavaju na sve načine pa i moralno upitne opravdati to što se od njih očekuje da budu "najpametnija".

Stoga idući put kada budete htjeli pohvaliti svoje dijete, razmislite zbog čega ga hvalite. Ako je marljivo i trudi se, zaslužuje svaku pohvalu. 

Čitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba