sitnim koracima naprijed

Ne možete spavati? Isprobajte ovu japansku metodu

Image
Foto: Pexels

Nesanica nam ne dozvoljava da se odmorimo i da se organizam regenerira na staničnoj razini

18.9.2019. u 11:19/ Život i stil

Kvalitetan san ključan je za psihičko i fizičko zdravlje. Tijekom noći, dok spavamo, tijelo i mozak se regeneriraju. Loš san ili njegov potpuni izostanak iscrpljuju nas i vode u bolesti te narušavaju kvalitetu života jer zbog umora ne možemo funkcionirati.

Ako imate problema sa spavanjem mogla bi vam pomoći japanska Kaizen metoda koja se primjenjuje za poboljšavanje svih područja u životu. Kaizen u prijevodu znači promjena na bolje.

U ovom slučaju koristimo je za reduciranje stresa, poboljšanje rutine pred spavanje i prilagodbe okoliša, odnosno spavaće sobe. 

Prvi korak bi bio vođenje dnevnika spavanja. Prije, no što krenete uvoditi promjene u svoju navike vezane uz spavanje, obratite pozornost na njh. Vođenje dnevnika spavanja desetak dana dat će vam uvid u to kako spavate i definirati okidače za nesanicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako voditi dnevnik spavanja?

Svakog jutra kada ustanete, zabilježite kada ste otišli spavati, koliko ste spavali u komadu, kakva je bila kvaliteta sna, kada ste ustali i kako se osjećate. Dobro bi bilo i od 1 do 10 ocijeniti kvalitetu sna. Ako ne želite pisati u bilježnicu instalirajte aplikaciju koja sve to prati.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Kada na jednom mjestu budete imali informacije o spavanju, razmislite o faktorima koji mogu poboljšati san, ali i o onima koji štetno djeluju na njega. Postavite si ova pitanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Jesam li uzeo/uzela neki stimulans dva sata pred počinak (kava, nikotin, alkohol)?
  • Kolika je bila temperatura u sobi?
  • Je li soba bila zamračena ili jedopiralo svjetlo u nju?
  • Je li se čula buka?
  • Je li u sobi nered?
  • Jesam li koristio/koristila mobitel prije spavanja?
  • Brinem li se zbog nečega?
  • Spavam li bolje u danima vikenda ili kroz radni tjedan?

Nakon što odgovorite na ova pitanja (svaki dan dok vodite dnevnik), dobit ćete uvid u to što trebate mijenjati. Bitno je uvoditi sitne promjene, a ne mijenjati sve odjednom.

Tu Kaizen stupana snagu - uvođenjem malih promjena kojih se možete pridržavati, ohrabrujete sami sebe i potičete da ustrajete u njima. 

Prva bi trebala biti odlazak na počinak otprilike u isto vrijeme bez obzira je li vikend ili radni dan. Isto tako i buđenje u otprilike isto vrijeme. Napredak koji ćete ubrzo uočiti motivirat će vas na uvođenje dobrih navika. 

Primjerice, uredna soba puno je bolje mjesto za spavanje od neuredne. Možda nemate vremena redovito ju generalno čistiti, no to vas ne bi trebalo obeshrabriti. Vodite se Kaizen metodom koja bi u ovom slučaju značila da pospremite barem područje oko kreveta ili svaki dan izdvojite pet minuta vremena da posložite odjeću i namjestite krevet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakoj aktivnosti možete primijeniti Kaizen metodu na način da ćete obaviti barem dio nečega za početak, odnosno sitnim koracima doći do cilja. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
slušajte svoje tijelo

Stiže beba: 7 jasnih znakova da se bliži porod

Više s weba