Sve je povezano

Ne spavate dobro? Možda je za to zaslužno ovih sedam stvari koje radite preko dana

Image
Foto: Thinkstock

Izgleda da je dobar noćni san postao sve 'teži zadatak' - evo kako mu doskočiti

13.9.2018. u 14:56/ Život i stil

U svojoj knjizi "Little Book of Sleep", stručnjak za upravljanje spavanjem i stresom iz Londona, dr. Nerina Ramlakhan otkrila je kako se temelji dobrog noćnog sna rade preko dana. 

Prvi korak ka dobrom noćnom spavanju trebao bi krenuti već u prvih 30 minuta nakon ustajanja, u obliku prehrane i hranjivog doručka. A tehnike kao što su redovite stanke od tehnologije i kretanje više tijekom dana, mogu vam pomoći da osigurate ugodnu noć.

Ovo je sedam savjeta dr. Nerine Ramlakhan za pomoć u uklanjanju nesanice:

1. Jedite 30 minuta nakon ustajanja - čak i skroman doručak, kao što je osam badema i dva datuma, može biti dovoljno za početak vašeg metabolizma i stabiliziranje razine šećera u krvi.

2. Izbjegavajte kofein nakon 15 sati - kofein oponaša učinak adrenalina. To znači da ako popijete šalicu kave ili čaja u 17 sati, još uvijek imate pola količine kofeina u vašem sustavu u 22, pa je najbolje izbjegavati pijenje kofeinskih napitaka nakon 15 sati. Cilj je konzumirati manje od 300 mg kofeina dnevno.

3. Napravite pauzu od ekrana svakih 90 minuta - važno je uzimanje pauze od tehnologije tijekom dana - idealno bi bilo nekoliko minuta svakih 90 minuta.

4. Ustanite svakih sat vremena - fizički pokret može nam pomoći da proizvedemo kemijski adenozin, koji potiče pospanost i omogućuje da melatonin učinkovitije djeluje. Korisno je i samo ustajanje i kretanje svakih sat vremena tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Posao ostavite na poslu - spavanje će doći bez napora ako možete "otpustiti" dan prije nego što uđete u krevet. Uvijek će biti nedovršenih poslova, ali kada stavite glavu na jastuk, morate biti u stanju sve to pustiti.

6. Izbacite sat iz spavaće sobe - nije korisno neprestano gledati sat kako bi izračunali za koliko se morate probuditi ili koliko ćete spavati, ako baš sad zaspete. Ili okrenite od kreveta ili ga izbacite iz spavaće sobe, kako ne biste provjeravali vrijeme kad se probudite tijekom noći.

7. Napravite sigurnu zonu -  prema tradicionalnoj kineskoj medicini, nekoliko sati prije ponoći najbolje je vrijeme za brisanje stresa, smanjenje razine adrenalina, rebalansiranje imunološkog sustava i priprema tijela za san. Počnite se pripremati za odmor oko 21, 21.30. Ne morate biti u krevetu, ali izbjegavajte tehnologiju i gledanje vijesti. Cilj je ući u 'sigurnu zonu' i osjećati se smireno.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ljubav u drugom stanju

Dr. Erden Radončić: 'Nema gornje granice za prestanak spolnih odnosa u trudnoći'

Više s weba