sve se računa

Ne volite kućanske poslove? Predomislit ćete se kada čujete da produljuju život

Image
Foto: Thinkstock

Dugo se smatralo da ove aktivnosti nisu dovoljne da očuvaju zdravlje čovjeka, no sada imamo dokaze da čak i slabija aktivnost snižava rizik od smrti u naredne tri do četiri godine

7.12.2017. u 12:13/ Život i stil

Svakodnevni kućanski poslovi imaju benefite na zdravlje, objavljeno je nedavno u časopisu American Geriatrics Society. Riječ je o rezultatima istraživanja koje je trajalo pet godina, a u kojem je promatrano 6000 žena u dobi između 65 i 99 godina.

Pokazalo se kako je stopa smrtnosti kod žena koje su svakodnevno pola sata obavljale jednostavne kućanske poslove poput brisanja prašine, usisavanja ili pranja posuđa, bila 12 posto niža, nego kod onih koje to nisu radile.  Teži kućanski poslovi i bavljenje njima u trajanju od jednog sata dnevno, tu su stopu smanjili za 39 posto.

"Dugo se smatralo da ove aktivnosti nisu dovoljne da očuvaju zdravlje čovjeka, no sada imamo dokaze da čak i slabija aktivnost žena snižava rizik od smrti u naredne tri do četiri godine. Svaki pokret i svaka akcija se računaju", objašnjava autorica studije Andrea LaCroix, profesorica na na Odjelu obiteljske medicine i javnog zdravstva na Sveučilištu u San Diegu.

"Mnoge sitnice koje svakodnevno činimo pomažu nam očuvati zdravlje. Primjerice, odlazak do poštanskog sandučić, prostiranje rublja da se suši, šetanje po susjedstvu... Drugim riječima, ne morate se pripremati za triatlon kako bi imali koristi od vježbanja, dovoljno je samo da ste aktivni", zaključuje LaCroix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba