Zemlja je ravna...

Negativna iskustva u ranom djetinjstvu mogu dovesti do vjerovanja u teorije zavjere?

Image
Foto: Thinkstock

Negativna iskustva u ranom djetinjstvu ranog mogu pretvoriti djecu u teoretičare zavjere, zaključak je novog istraživanja

19.3.2018. u 12:15/ Život i stil

Rezultati novog istraživanja upućuja na činjenicu da djeca, to jest osobe, s tjeskobnim stilom privrženosti (želja za intimnošću, ali strah od pokazivanja emocija i otvaranja prema drugima), mogu imati predispoziciju za 'rubna' vjerovanja. Kao rezultat toga, nastojanja roditelja da djeca ne izrastu u teoretičare zavjere, moraju početi u ranom djetinjstvu.

"Nedavne teorije u socijalnoj psihologiji sugeriraju da pojedinci koriste teorije zavjere kao pokušaj obrambenog mehanizma za rješavanje psiholoških potreba, uključujući i egzistencijalnu potrebu za sigurnošću i kontrolom", pišu autori studije. "Pojedinci s tjeskobnom privrženošću zaokupljeni su svojom sigurnošću, imaju tendenciju negativnog pogleda na grupe kojima ne pripadaju, više su osjetljivi na prijetnje i često preuveličavaju ozbiljnost takvih prijetnji".

Image
Bolja budućnost

17 savjeta psihologa kako odgojiti samopouzdano dijete

Image
Bolja budućnost

17 savjeta psihologa kako odgojiti samopouzdano dijete

Dosadašnja istraživanja potvrđuju da teorije zavjere najčešće dobivaju najviše pažnje kod pojedinaca kada se osjećaju neučinkoviti ili uznemireni i čije dublje psihološke potrebe nisu zadovoljene. Postoje dokazi da će ljudi, kad se osjećaju anksiozno i obespravljeno, prije povjerovati u zavjere. 

Isto tako, ljudi su skloni vjerovanjima u urote kad imaju veliku potrebu za neobičnošću ili kada imaju osjećaj da je njihov osobni imidž ugrožen, pokazuju studije. Teorije zavjere mogu izazvati strah, ali čini se da djeluju kao stabilizirajuća sila ljudima koji traže stabilnost. Možda ima nešto smirujuće u vjerovanju da cjepivo uzrokuje autizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište Kent ispitalo je 246 odraslih osoba o njihovim uvjerenjima o teorijama zavjere koristeći skalu Generic Conspiracist Beliefs, tražeći ispitanike da izraze svoje mišljenje o istinitosti tvrdnje da “su određeni svjetski događaji rezultat aktivnosti male grupe ljude koja u tajnosti kontrolira svjetske događaje". Nakon toga ispitali su ih o još 36 stavki.

Ocjenjivali su i njihov stav o religigiji, razinu obrazovanja i povjerenje u druge ljude - sve čimbenici povezani s vjerovanjem u teorije zavjere. 

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Važno je napomenuti da je istraživanje dokazalo odnos između tjeskobne privrženosti i vjerovanja u teorije zavjere, ali ne dokazuju uzročnost.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba