Spavanjem do zdravlja

Negativni učinci koje kasni odlazak u krevet ima na vaše zdravlje

Image
Foto: Thinkstock

Osobe koje idu leći u 22 sata imaju manje kila, razina šećera u krvi im je normalna, a vjerojatnost od srčanog zatoja vrlo je mala

22.11.2017. u 15:00/ Život i stil

Ima li što ljepše u životu od kvalitetnog sna?  Problem je što između posla, škole, druženja i mogućnosti Netflixa, tko ima vremena za spavanje? Kasni odlazak na spavanje postao je uobičajen u našoj kulturi. 

Visoki šećer u krvi

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da su osobe koje su se identificirale kao "večernji tipovi" imale veću vjerojatnost da imaju visoku razinu šećera u krvi (što može biti povezano s nizom drugih zdravstvenih problema) od onih koji su se identificirali kao "jutarnji tipovi".

Loša prehrana/ povećanje tjelesne težine

Istraživači su 2013. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Pennsylvanija pratili kontrolnu skupinu od 27 sudionika koji su odlazili u krevet u 22 sata naspram grupe od 198 sudionika koji su u krevet ljegali u 4 ujutro. Otkriveno je da osobe koje su išle kasno spavati, kasno su večerale i to najčešće masnu hranu koja se taložila u organizmu i prekomjereno su se debljali

Bolesti srca

Stručnjaci za spavanje otkrili su štetnu posljedicu neispavanosti koja uzrokuje "socijalni zastoj", a obuhvaća ljude koji preko tjedna imaju jedan ritam spavanja, a vikendom se okreću zabavi. Takav stil života dovest će do šoka organizma. Istraživači su otkrili da je loš i nedovoljan san vezan uz bolesti srca, depresiju i niz drugih kritičnih problema zdravstvene prirode. Istraživači su procijenili da ukoliko svakog dana prolongirate svoj odlazak na spavanje, šanse za dobivanje srčanog udara povećavaju se za 11 posto.  

Osjetljivost imunološkog sustava

Prema Mayo Clinici, nedostatak sna može utjecati na vaš imunološki sustav. Istraživanja pokazuju da osobe koje ne dobivaju kvalitetan san ili nedovoljno spavaju imaju veću vjerojatnost da će se razboljeti nakon što budu izloženi virusu, kao što je prehlada. Nedostatak sna također može utjecati na brzinu oporavka, ako se razbolite.

Depresija

U istraživanju muškog zdravlja otkriveno je da gotovo 500 ljudi koji su bili podvrgnuti istraživanju u Chicagu i na Tajlandu pate od dijabetesa koji je jednim dijelom izazvan lošim ciklusom spavanja. "Noćne ptice" (osobe koje su ostale do kasno budne) izvijestile su o većem broju simptoma depresije od onih koji su ranije zaspali - bez obzira na njihovu dob, spol ili kvalitetu spavanja.

Vidite o čemu govorimo? To su neke prilično ozbiljne nuspojave! Zaboravite lijekove ili jogu. Oni vam mogu pomoći da se opustite i ranije osjetite potrebu odlaska u krevet, no kao prvi savjet u obzir uzmite samo jedan: raniji odlazak u krevet. Znamo da je to dosadno, ali zdravlje je važno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Glava krije istinu

Testiranje na droge: kako marihuana dolazi u kosu i koliko dugo tamo ostaje?

Više s weba