strategija za stolom

Neka hrana radi za vas: Što jesti prije treninga, a što prije utrke?

Image
Foto: Pexels

Bilo tko tko se bavi sportom zna koliko treninzi mogu biti naporni, a i koliko ih možemo dodatno otežati pogrešnim izborom hrane i prekasnim obrokom

5.7.2019. u 13:11/ Život i stil

Kako ne bismo sami sebe sabotirali na stazi, trebamo treningu strateški pristupiti već za stolom. Naš mozak ne može požuriti probavu pa je ključno pametno planirati obroke, uzimajući u obzir vrijeme i intenzitet treninga te koja hrana najbolje radi za naše tijelo. 

Što i kako jesti prije trčanja otkriva nutricionistkinja specijalizirana za prehranu sportaša Adena Neglia za Women's Health.

S obzirom da je svaki organizam drugačiji, ne postoji jedan odgovor na pitanje što jesti prije treninga. Metoda pokušaja i pogreške jedina je koja će nam dati recept, no ipak postoje smjernice koje će olakšati i skratiti potragu za idealnim obrokom. 

Tijelu treba puno više da probavi proteine i masti, dok ugljikohidrati brže prolaze i pretvaraju se u energiju te su bolja opcija prije treninga. Količina koju ćete pojesti ovisi o vašem spolu, kilaži i težini treninga, a kreće se u rasponu od 25 do 50 grama. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Utrka

Kada govorimo o prehrani uoči utrke treba obratiti pozornost na večeru. Iako je uvriježeno da se jedu ugljikohidrati (tjestenina, riža), nutricionistkinja za sportaše Eliza Savage smatra da se ne treba čvrsto držati tog pravila te je za nju idealni obrok pred utrku onaj u kojem su dobro izbalansirani proteini, masti i složeni ugljikohidrati, primjerice pečena piletina s krumpirima, salata i avokado. 

Na dan utrke trebalo bi doručkovati ugljikohidrate i zdrave masti - npr. pecivo i maslac od kikirija ili zobene pahuljice  s voćem i proteinskim prahom, kaže Savage. Naravno i kava je poželjna, no vodite računa da vam ostane dovoljno vremena za obavljanje nužde. Probava će pojačano raditi i zbog treme koja je normalna pojava pred natjecanje. I na koncu, ali nikako mane bitno, pijte vodu. Vrlo je važno biti hidiriran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veoma tražen

Aspirin kao dobra prevencija raka?

Više s weba