ženske tegobe

Nekvalitetni san i menopauza su povezani, a prate ih zdravstvene komplikacije

Image
Foto: Thinkstock

Istraživanje je pokazalo kako se kod velikog broja žena kvaliteta sna pogoršavala s nastupanjem menopauze

7.3.2018. u 12:55/ Hina

Zbog simptoma menopauze žene srednje dobi imaju veće izglede patiti od problema povezanih s poremećajem spavanja, pokazalo je južnokorejsko istraživanje.

“Poremećaji spavanja najčešći su prigovori tijekom prijelaza u menopauzu i u postmenopauzi", kaže voditelj istraživanja dr. Hyun-Young Park iz nacionalnog istraživačkog instituta za zdravlje u Chungbuku.

“Loša kvaliteta sna i nedovoljno dugo spavanje povezani su s negativnim zdravstvenim ishodima poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti povezane s karcinomima, dijabetesa, depresije i loše kvalitete života", kaže Park.

Tijekom i nakon menopauze, žene su sklonije problemima sa spavanjem pa ne mogu lako utonuti u san, bude se nekoliko puta tijekom noći i ranije nego što to žele, napisao je znanstveni tim u časopisu PLoS ONE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: Thinkstock)

Znanstvenici napominju kako je nejasno jesu li menopauzalni simptomi pridonijeli tim poremećajima spavanja. Iako hormonalne promjene mogu utjecati na poremećaje spavanja drugi faktori također igraju ulogu, napominju oni.

Kako bi utvrdili jesu li tjelesni i psihički simptomi menopauze povezani s problemima spavanja Park i njegov tim analizirali su podatke o 634 žene u dobi od 44 do 56 godina koje su sudjelovale u istraživanju koje je uključilo i godišnji pregled u bolnicama u Seulu i Suwonu 2012 i 2013.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Uz pomoć upitnika mjerena je kvaliteta njihova sna kao i valovi vrućine, noćno znojenje i drugi tjelesni, seksualni i psihološki simptomi povezani s perimenopauzom i menopauzom. Parkov tim također je tragao za razlikama među ženama na temelju njihove dobi, indeksa tjelesne mase, kroničnih bolesti, pušenja, bračnog statusa, prihoda, obrazovanja, zaposlenja, tjelesne aktivnosti, depresije i stresa.

Utvrdili su da je 19 posto žena prijavilo nekvalitetni san, a one s problemima spavanja imale su veće izglede patiti od povišenog krvnog tlaka, kolesterola i viših razina triglicerida. Također bile su starije, nepušačice, manje obrazovane i same, imale depresiju i bile pod većim stresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da se kvaliteta sna pogoršavala s dolaskom menopauze i oko 30 posto postmenopauzalnih žena žalilo se na loš san, a posebno na to da su teško tonule u san i nemirno spavale.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba