puno se priča

Nemojte da vas zavaraju ova tri mita o zdravlju srca

Image

Jaja i slanina

Foto: Thinkstockphotos.com

Hrana koju jedete može igrati glavnu ulogu u razvoju rizika od srčanih bolesti. Ugledna klinika Mayo navodi što sve trebate znati kako biste izbjegli popularne zablude. Kliknite na 'SLJEDEĆA'

25.11.2019. u 10:10/ Život i stil

Tri popularna mita

Da biste smanjili vjerojatnost od razvoja srčanih bolesti, trebali biste izbjegavati jaja i uzimati omega-3 masne kiseline? Zar ne? Stručnjaci iz klinke Mayo kažu da nije tako i da se treba čuvati ovih popularnih mitova u prehrani jer bi vas mogli odvesti na pogrešan put. 

Mit: Najbolje je izbjegavati jaja ili barem žumanjke

Žumanjci sadrže puno kolesterola. Dakle, logično je da konzumiranje velike količine kolesterola vodi do visokog kolesterola u tijelu. Međutim, realnost nije takva. Većinu kolesterola u tijelu stvara jetra, ali ne kroz prehranu. Također, istraživanja su pokazala razina kolesterola ima više veze s masnoćama koja jedete, trans-masnim kiselinama i zasićenim masnoćama, nego s kolesterolom.

(Foto: Pexels)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/jaja-7bf1198d69ec7ba8697e94004145f34e_view_article_new.jpg?v=22

Istina je da jaja sadrže hranjive tvari, uključujući vitamine A i D, kao i bjelančevine. Dugotrajna istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje nije povezano s većom stopom srčanog ili moždanog udara. Ali pazite što jedete uz jaja, stavljate li sa strane slaninu i sir što svakako može povećati rizik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/3

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba