Mentalno i fizičko zdravlje

Nemojte pasti na suze i 'moljakanje': Ovo su kritični učinci brze hrane na zdravlje djece

Image
Foto: www.profimedia.hr

Fast food ponekad se čini kao jednostavno i brzo rješenje za djecu, ali samo jedan obrok ima kritične efekte na zdravlje djeteta

24.4.2019. u 8:57/ Život i stil

Mnogim roditeljima nije jednostavno odbiti suze i 'moljakanje' djece za fast foodom. Čini se kao brza i jednostavna opcija u žurbi, a klinci su uvijek zadovoljni. Međutim, baš svi znaju da fast food nije zdrava opcija, deblja nas i osjećamo se tromo. 

No, znate li što hamburgeri i krumpirići mogu učiniti zdravlju vašeg djeteta? 

Masti, šećeri i sol u brzoj hrani privlače djecu kao magnet jer djeluju na tzv. 'praiskonske' okuse koji djeci odgovaraju. 

"Iz evolucijskog gledišta, ljudima je ugrađeno da žele visokokaloričnu hranu tako da svaki put kad osjetimo i jedemo junk food, kemijske reakcije i neurotransmiteri se otpuštaju u našem tijelu", objasnio je Rashi Chowdhary, nutricionist za The National. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Kad vaše dijete zagrize hamburger, u mozgu mu se aktivira sustav za dopamin koji je zadužen za zadovoljstvo i uzbuđenje. Nakon toga dolazi do gubitka kontrole i jake želje za još hrane", dodaje. 

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Istraživanje objavljeno u American Medical Association otkrilo je da kad djeca fast food, ostatak danas također konzumiraju više kalorija. 

Znamo da brza hrana čini loše krvožilnom sustavu, ali kod djece dolazi do trenutačnog zatvaranja krvnih žila. Još jedna studija iz časopisa Canadian Journal of Cardiology pokazala je da šteta za arterije počinje nakon samo jednog - da, jednog- nezdravog obroka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, odlasci na nezdrave obroke utječu i na mentalno zdravlje. Naime, dok hrana bogata antioksidansima rezultira boljim raspoloženjem, ova nezdrava 'spušta' djecu i povećava rizik od depresije.

"Veća količina šećera u nezdravoj hrani naglo diže i spušta razine glukoze u krvi ", dodaje Chowdhary. "To ih čini nervoznima, umornima i iritabilnima kroz dan te nemaju motivaciju."

Brza hrana trebala bi se konzumirati vrlo rijetko, a kod djece je potrebno razvijati preferencije za zdrave i raznolike namirnice.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba