Oprez

Nemojte vikati na djecu: ovo su ozbiljne posljedice do kojih može doći

Image
Foto: Thinkstock

Nije uvijek lako ostati miran kao roditelj. Međutim, vikanje na djecu napravit će više štete nego koristi, tvrde stručnjaci. Posljedice mogu biti toliko intenzivne da ih prate kroz cijeli život. Više saznajte klikom na gumb 'SLJEDEĆA'

25.2.2019. u 11:28/ Život i stil

Vikanje čini njihovo ponašanje još gorim

Možda smatrate da ćete povisivanjem glasa naučiti djecu kako riješiti problem ili spriječiti loše ponašanje. Međutim, razna istraživanja tvrde da ćete na taj način samo stvoriti više problema. Vikanje na djecu dugoročno čini njihovo ponašanje još gorim. Jedna je studija dokazala da su se 13-godišnjaci počeli ponašati puno gore nakon vikanja, a isto vrijedi za malu djecu. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Često vikanje mijenja način na koji se mozak djeteta razvija

Grube roditeljske metode mogu doslovno promijeniti način na koji se djetetov mozak razvija. Do toga dolazi jer ljudski mozak brže procesuira negativne informacije. Studija koja je usporedila mozak ljudi koji su imali teško djetinjstvo te onih koji su imali normalno odrastanje. Najveće su se razlike vidjele u području obrađivanja zvuka i jezika.

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/dijete-6b68629424c103d63a17f6cf017204ab_view_article_new.jpg?v=20

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikanje može dovesti do depresije

Osim što će djeca biti očito povrijeđena i prestrašena, verbalno zlostavljanje može ostaviti dublje tragove i psihičke probleme koje će nositi u odrasli život. Studija koja je proučavala 13-godišnjake također je zaključila da su oni razvili simptome depresije i tjeskobe. 

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/tuzno-dijete-beac8390dc44d89476b87f3892bd1841_view_article_new.jpg?v=32

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Image
magnituda 7,8

VIDEO Novi razoran potres u Turskoj od 7,7 po Richteru. Već sad broj mrtvih blizu 1300

Možete narušiti i fizičko zdravlje djeteta

Iskustva koja prolazimo u djetinjstvu i mladosti značajno utječu i oblikuju nas na načine na koje ni ne primjećujemo. Stres u djetinjstvu i verbalno zlostavljanje može narušiti zdravlje djeteta. Podaci tvrde da djeca mogu iskusiti drugoročne probleme sa zdravljem.

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/zlostavljano-dijete-skola-b394e69fb6d1354ebfa2278219291469_view_article_new.jpg?v=22

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu se pojaviti kronični bolovi

Nedavna studija našla je vezu između negativnih doživljala u djetinjstvu i razvoja kroničnih bolesti i stanja. Kronične bolesti uključuju artritis, glavobolje, probleme s leđima i vratom i ostale kronične bolove. 

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/bolesna-djevojcica-c3a013fe29cfba4a2aabdba0ca07c22c_view_article_new.jpg?v=24

(FOTO: Thinkstock)

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba