Nesanica: koji su uzroci i kako se protiv nje boriti?

Image
Foto: Thinkstock

Neugodan poremećaj spavanja može utjecati na vašu kvalitetu života. Pročitajte koji su uzroci nesanice i kako se liječi

12.7.2017. u 10:00/ Život i stil

Nesanica ili insomija je poremećaj spavanja, koji karakteriziraju poteškoće kad morate zaspati ili poteškoće održavanja spavanja, kao i loša kvaliteta sna - iako imate priliku za odgovarajući san. 

Stanje može biti kratkotrajno (akutno), koje traje danima ili tjednima, ili dugoročno (kronično), u trajanju od mjesec dana ili više. Akutna nesanica često je uzrokovana stresnim događajima, kao što je smrt u obitelji, dok kronična nesanica često ima sekundarni uzrok, kao što je drugi medicinski ili psihijatrijski problem.

Osobe s nesanicom mogu se osjećati pospani tijekom dana, imaati poteškoća s koncentracijom i učenjem, a mogu biti razdražljivi, tjeskobni ili depresivni. Oni s dosljednim poremećajima spavanja također imaju povećan rizik za prometne nesreće, češće su odsutni s posla i manje su zadovoljni svojim poslom.

Koji su uzroci nesanice?

Insomnija može biti posljedica ili simptom drugog problema, poznato kao sekundarna nesanica. Uzroci sekundarne nesanice mogu uključivati depresiju, anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj, glavobolje, poremećaji spavanja kao što je sindrom nemirnih nogu ili simptoma menopauze kao 'vrući bljesak'. Određeni lijekovi, kao što su lijekovi za astmu, mogu uzrokovati nesanicu. Kofein, duhan i alkohol mogu ju također uzrokovati.

Image

Nesanica

Foto: Thinkstock.com
Image

Nesanica

Thinkstock.com

(FOTO: Thinkstock)

Istraživanje također sugerira da izlaganje svjetlu tijekom noći - poput zaslona računala ili pametnih telefona - može pridonijeti nesanici.

U nekim slučajevima, nesanica nije nuspojava drugog problema, i onda se naziva primarna nesanica. Velike promjene u životu, dugotrajni stres i putovanje mogu izazvati primarnu nesanicu.

Koji su simptomi insomnije?

Osobe s nesanicom obično imaju problema s uspavljivanjem ili održavanjem spavanja. Mogu biti budni u krevetu dugo vremena prije nego što zaspu, spavaju kratko vrijeme, probude se prerano ili se osjećaju kao da nisu spavali tijekom noći.

Normalno je da imate povremenu lošu noć spavanja, ali bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom, ako imate poteškoće s ulaskom u san ili se osjećate umorno kada se probudite, a sve traje tri mjeseca ili duže. Također trebate razgovarati sa svojim liječnikom, ako mislte da problemi sa spavanjem ometaju vašu sposobnost normalnog funkcioniranja tijekom dana.

Koji su čimbenici rizika za nesanicu?

Starije osobe imaju veću vjerojatnost da imaju nesanicu u odnosu na mlađe ljude, a i žene imaju veću vjerojatnost insomnije od muškaraca - hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa i tijekom menopauze mogu utjecati na san.

Drugi čimbenici rizika za nesanicu su stres, mentalni poremećaji, rad noću ili velike promjene u radnom vremenu, daleko putovanje... Neka istraživanja sugeriraju da i geni također mogu igrati ulogu u riziku od razvoja poremećaja spavanja.

Upravo se čita

Image
DAN KASNIJE PREMINULA

Šok na groblju! Išli sahraniti ženu, ali tik prije sprovoda, radnik primijetio da još uvijek diše...

Kako se dijagnosticira?

Kako bi dijagnosticirali nesanicu, liječnici će pitati niz pitanja o navikama spavanja: koliko često ima poteškoće sa spavanjem, koliko dugo vam treba da utonete u san i koliko se često noću budite, kao i koja je vaša rutina prije spavanja. Možete voditi dnevnik spavanja tjedan ili dva, kako bi odgovorili na ta pitanja.

Gledanje vremena nesanice može pomoći liječniku odrediti uzrok. Ako teško zaspete noću, problem bi mogao biti povezan s biološkim satom ili cirkadijalnim ritmom spavanja, dok se prerano buđenje ujutro često povezuje s psihijatrijskim problemima.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Važna je i medicinska povijest, zdravstveni problemi, lijekovi, mentalno zdravlje, navike na poslu i jeste li nedavno doživjeli stresne životne događaje. Potreban je i fizički pregled, koji može uključivati ​​krvne pretrage kako bi se utvrdili problemi sa štitnjačom koji mogu uzrokovati poremećaj spavanja.

Ponekad je potrebno i prespavati noć u bolnici spavajući, ako postoji sumnja da bi nesanica mogla biti uzrokovana drugim poremećajem spavanja.

Kako se liječi insomnija?

Promjene u načinu života često pomažu u poboljšanju spavanja kod osoba s kratkotrajnom nesanicom. To uključuje izbjegavanje kofeina i drugih stimulansa, odlaska u krevet i buđenja u isto vrijeme svaki dan, te izbjegavanja teških obroka, vježbanja i puno svjetla prije spavanja.

Za osobe s kroničnom nesanicom, vrsta terapije pod nazivom kognitivno-bihevioralna terapija može pomoći smanjiti anksioznost povezanu s nesanicom. No, ako ništa drugo ne pomaže, liječnik može preporučiti lijekove na recept.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Više s weba