'Stres i spavanje'

Najveći stres na poslu doživljavaju zaposlenici koji spavaju šest sati i manje, kao i oni s najnižim plaćama

Image
Foto: Thinkstock

Najmanje spavaju oni s najnižim mjesečnim plaćama, a prema dobi najduže spavaju najmlađi

28.4.2017. u 13:00/ Hina

Istraživanje provedeno u 11 europskih zemalja na preko 58.500 ispitanika pokazalo je da se zaposlenici koji spavaju šest i manje sati tijekom radnog tjedna u većoj mjeri žale na stres na poslu, prekomjerno rade, niže su plaćeni, imaju više prekovremenih sati i nedostaje im slobodnog vremena za opuštanje, priopćio je u četvrtak portal MojPosao.

Istraživanje "Stres i spavanje" proveo je međunarodni servis Paylab.com i portal MojPosao, a sudjelovale su Hrvatska, Latvija, Mađarska, Litva, Estonija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Češka i Slovačka. MojPosao je prikazao rezultate dobivene od 6000 ispitanika iz Hrvatske.

Oko 40 posto ispitanika iz Hrvatske tijekom radnog tjedna u prosjeku spava 6 do 7 sati dnevno, jednako žene i muškarci. Trećina ispitanika spava između 7 i 8 sati, a petina 5 ili 6 sati, dok samo 4 posto spava više od 8 sati dnevno, stoji u priopćenju.

Prema dobi najduže spavaju najmlađi, gotovo 40 posto ispitanika u dobi do 24 godine u prosjeku spava 7 do 8 sati dnevno, a sat vremena manje spava njih 37 posto. Najmanje spavaju ispitanici stariji od 55 godina - samo ih četvrtina spava 7 do 8 sati dnevno, dok ih gotovo pola spava od 6 do 7 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje spavaju oni s najnižim mjesečnim plaćama, ispod 4 500 kuna, samo ih trećina spava sedam ili više sati dnevno. Oko 40 posto ispitanika s višim mjesečnim primanjima spava sedam ili više sati, kao i 34 posto ispitanika s prosječnim plaćama od 4500 do 6750 kuna.

Ispitanici koji u prosjeku spavaju manje doživljavaju veći stres 

Stres na poslu u najmanjoj mjeri doživljavaju najmlađi ispitanici, a petina ih je izjavila kako uopće ne doživljavaju stres. Najveću količinu stresa doživljavaju ispitanici u dobi od 35 do 44 godine, a samo 8 posto ne doživljava stres. Samo pet posto starijih od 55 godina ne doživi stres na poslu.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Ispitanici koji u prosjeku spavaju manje doživljavaju veći stres na poslu - čak 97 posto onih koji u prosjeku spavaju manje od 5 sati izjavilo je da su izloženi stresu. S druge strane, oko 80 posto onih koji spavaju više od osam sati izjavilo je kako ne osjećaju stres na radnome mjestu. 

Najčešći uzroci stresa na poslu su neravnoteža poslovnog i privatnog života, radni uvjeti, ali i putovanje na i s posla. Organizacijske promjene tvrtke u kojoj rade kao stres doživljava četvrtina ispitanika, a petina je pod stresom zbog loših međuljudskih odnosa. Samo 15 posto ispitanika izjavilo je kako im stres na poslu predstavlja previše posla, a 12 posto žali se da im stres uzrokuju prekovremeni sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Događa se svima

Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Više s weba