OGLAS

Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Image
Foto: Thinkstock

Mnogo je razloga zbog kojih bi mogli osjećati bol oko pupka. Neki su povezani s potencijalno ozbiljnim stanjima, dok su drugi povezani sa želučanim problemima

8.11.2017. u 12:55/ Život i stil

Ako imate problema s bolovima oko pupka, trebali bi razgovarati sa svojim liječnikom koji najbolje može utvrditi je li bol ozbiljna ili ne. Mnogo razloga može biti uzrok boli u području pupka, koja se širi i drugim dijelovima tijela, uključujući zdjelicu, noge i prsa.

Uobičajeni uzroci bolova oko pupka su probavne smetnje, zatvor i trudnoća. Liječenje ovisi o uzroku.


1. Dispepsija 

Dispepsija je bol u gornjem dijelu probavnog sustava ili 'nervoza želuca'. Uzrokuje bol, osjećaj peckanja ili neugodu u gornjem dijelu trbuha, koja dolazi do pupka. Bol može biti neprekidna, no može se pojaviti i nestati. Može se liječiti promjenom prehrambenih navika, redovitom tjelovježbom, a i lijekovima.

2. Trudnoća

Blaga bol oko pupka nije razlog za zabrinutost, ali žene koje doživljavaju bilo kakvu značajnu i trajnu nelagodu i bol moraju to reći svojem liječniku. Umbilikalna hernija tijekom trudnoće je još jedan mogući razlog za bolove oko pupka u trudnoći. Međutim, ova vrsta hernije je rijetka i većinom pogađa žene koje nose blizance ili su pretile. 

Simptomi pupčane kile uključuju:

 • izbočinu u blizini pupka
 • oteklina oko pupka
 • bol u, oko i blizu pupka
 • mučninu i povraćanje

Simptomi koje u trudnoći ne smijete ignorirati

3. Zatvor

Zatvor je široko rasprostranjeno stanje koje se definira kad osoba koja ima tri ili manje pražnjenja crijeva u razdoblju od jednog tjedna. Konstipacija koja traje kratko vrijeme nije ozbiljno stanje. Povremeni zatvor se može tretirati omekšivačima stolice i dodavanjem obrađenih ili sintetičkih vlakana u prehranu.


Koji su drugi mogući uzroci bolova oko pupka?

4. Bolovi nakon operacije

Većinom će se bolovi oko pupka nakon operacije sami povući kako tijelo zacijeljuje. Ako imate jake bolove ili otekline uz ove simptome, javite se liječniku jer bi mogli biti znak infekcije:

 • groznica
 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev

5. Infekcije mokraćnog sustava

Češće su kod žena nego kod muškaraca, ali svatko, uključujući i djecu, može dobiti infekciju mokraćnog sustava koja može uzrokovati bolove oko pupka i u trbuhu. Uzrokovane su bakterijama i liječe se antibioticima.

Infekcije mokraćnog sustava: koji su uzroci, a koji simptomi?

6. Bakterijske infekcije želuca

Loše crijevne bakterije mogu ući u tijelo i živjeti u probavnom traktu dugi niz godina. S vremenom, bakterije mogu uzrokovati bolne čireve u želucu i tankom crijevu. Ponekad, ove infekcije povećavaju rizik od karcinoma želuca. Infekcije mogu uzrokovati bol oko pupka i trbuha. Bakterijske infekcije želuca mogu se liječiti antibioticima. Jednom kada antibiotici počnu djelovati, bolovi će se obično povući.


Upravo se čita

Image
NE ODUSTAJU

Nastavlja se pravna bitka Evertona i Premier lige: Uložili žalbu na kaznu

7. Gastroenteritis

Poznatiji kao želučana viroza, uzrok gastroenteritisa je konzumiranje kontaminirane hrane ili pića ili izravnog kontakta sa zaraženom osobom. Bol oko pupka, u trbuh i grčevi, klasični simptomi gastroenteritisa.

Gastroenteritis se obično sam 'liječi'. Javite se liječniku ako ste dehidrirali zbog povraćanja i proljeva, imate krv u stolici, ne možete zadržati tekućine ili imate simptome koji traju dulje od tri dana.

Koji su opasniji uzroci bolova oko pupka?

8. Žučni kamenci

Bolovi zbog žučnih kamenaca su vrlo intezivni i jaki, a to je obično i prvi pokazatelj ovog problema. Bol počinje u trbuhu i putuje do pupka. Jedini način liječenja žučnih kamenaca je većinom operacija žućnog mjehura, nakon koje će bol nestati. 

Žučni kamenci većinom su bez simptoma, ali kako do njih dolazi?


9. Upala slijepog crijeva 

Vrlo bolno stanje koje neliječeno može uzrokovati peritonitis, koji se javlja ako dođe do rupture slijepog crijeva i infekcija se proširi po trbuhu.

Bol obično počinje oko pupka i širi se po cijelom abdomenu. Bol se pogoršava svim pokretima, uključujući hodanje i kašljanje. Osim boli oko pupka, simptomi upale slijepog crijeva su:

 • mučnina i povraćanje
 • gubitak apetita
 • zatvor ili proljev
 • groznica
 • nadutost ili oticanje trbuha

10. Pankreatitis 

Pankreatitis je upala ili infekcija gušterače u kojoj enzimi koje gušterača normalno izlučuje u neaktivnom obliku, aktiviraju se i razaraju njezino tkivo. Bol oko pupka je klasičan simptom upale gušterače. Često je kronično stanje, a bol oko pupka nikad nije u potpunosti rješiva. Liječenje može pomoći u upravljanju kroničnim pankreatitisom.

Pročitajte još:


Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba