OGLAS

bol zbog koje doslovce udarate glavom u zid

Neurolog otkriva šest koraka kako da pobijedite migrenu

Image
Foto: Thinkstock

Oni koji su iskusili napadaj migrene, kažu - ne bi ga poželjeli ni najgorem neprijatelju. Riječ je o nepodnošljivoj glavobolji koja traje satima, čak i danima, a nakon koje se čovjek osjeća kao da ga je netko pretukao

19.10.2017. u 8:46/ Život i stil

Migrena se češće javlja kod žena, nego kod muškaraca i uvelike narušava kvalitetu života. Iako joj se često ne može otkriti uzrok, zna se da je povezana s hormonima. Britanski neurolog Steve Allder savjetuje na koji način ublažiti napadaje i nositi se s migrenom.

1. Obratite pozornost na stil života

Ljudi kojima se ponavljaju glavobolje trebali bi obratiti pažnju na to koliko i kako spavaju, koliko su izloženi stresu, jesu li anksiozni, jesu li im hormoni u balansu, vježbaju li i je li zdravo jedu. Trebali bi početi živjeti zdravije (ukoliko to ne čine) i piti više vode. Savjetuje se i odlazak na akupunkturu , masažu vrata i glave ili kriopraktičaru.


2. Pišite dnevnik simptoma

Allder savjetuje da zapisujete simptome koji prethode migreni i simptome same migrene, kako bi svom liječniku dali što više informacija i ubrzali dobivanje dijagnoze i liječenje. U dnevnik upisujte intenzitet boli, predio glave koji boli, tip boli,  trajanje napadaja i simptomi koji ga prate (povraćanje, osjetljivost na svjetlo, zvukove, nemogućnost obavljanja posla, kretanja) te ukolko ste žena - menstrualni ciklus.

3. Pišite dnevnik prehrane

Intolerancija na određene namirnice, alergija, dehidracija ili preskakanje obroka mogu biti okidači za migrenu. Na crnoj listi su namirnice poput gaziranih pića, kave, alkohola, citrusa, sira, orašastih plodva i čokolade. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

4. Istražite obiteljsku povijest

Većina migrena je genetski uvjetovana. Dobro je informirati se o tome što je vašoj baki, mami ili tati pomoglo kod migrena, a što nije. 

5. Potražite savjet liječnika

Liječnik će vam provjeriti krvni tlak, živce, vid i ppritisak u vratu te vas poslati na snimanje glave. Informacije koje ste sami prikupili kroz prethodnih šet točaka bit će mu od velike pomoći kod određivanja dijagnoze i terapije. 


6. Preduhitrite napadaj

Kod svake pete osobe prije migrene javlja se nešto što se zove "aura". Riječ je o simptomima poput smetnje vida pa čak i sljepila, potom bljeskajućih točkica koje se javljaju u vidnom polju, utrnulost u ruci ili nozi, utrnulost jedne strane lica, smetnje u govoru i vrtoglavica.

Oko pola sata nakon aure kreće napadaj migrene. Postoji i tzv. "produljena aura" koja još težim čini sam napadaj migrene, što znači - oduzetost jedne strane tijela, poremećaji svijesti , smetnje u ravnoteži. Osobe koje imaju migrene s aurom imaju i veći rizik od hemoragijskog moždanog udara. 

Kad osjetite simptome aure uzmite lijek protiv bolova, popijte dovoljno vode i legnite u zamračne sobu te na glavu stavljajte hladne obloge. 

Čitajte još:


Upravo se čita

Image
STIGLA KAZNA

Njih 46 na utakmicu pokušali ući bez ulaznice, a sada će im zbog toga biti suđeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba